Svijet     | 03.07.2019. 08:34 |

Evropski čelnici 'izrazito zabrinuti' zbog narušavanja sporazuma s Iranom

FENA Internet

PARIZ, 3. jula (FENA) -  Evropski potpisnici nuklearnog sporazuma s Iranom poručili su da su "izrazito zabrinuti" zbog narušavanja tog dogovora iz 2015., a Izrael tvrdi da se priprema za moguće sudjelovanje u bilo kakvom sukobu između Irana i SAD-a.

Iran je ove sedmice objavio da je prikupio više nisko obogaćenog urana nego što je dopušteno u okviru nuklearnog pakta, što je potaknulo američkog predsjednika Donalda Trumpa da kaže da se Iran "igra vatrom".

"Žalimo zbog te odluke Irana, koja dovodi u pitanje bitan instrument nuklearnog neširenja," izjavili su ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Britanije u zajedničkom saopćenju s visokim predstavnicom EU-a.

"Pozivamo Iran  da se suzdrži od daljnjih mjera koje narušavaju nuklearni sporazum", kazali su u izjavi, prenosi Reuters.

Napetosti između Washingtona i Teherana povećale su se otkako je Trump prošle godine izvukao Washington iz sporazuma i zatražio  zabranu svih međunarodnih prodaja iranske nafte. Washington također okrivljuje Iran za napade na naftne tankere u Zaljevu, što Teheran negira.

Evropski potpisnici sporazuma nastojali su povući dva dugogodišnja neprijatelja iz direktnog sučeljavanja, bojeći se da bi pogreška mogla dovesti do rata.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'