Kultura     | 03.07.2019. 11:09 |

Stvaralački opus bh. pisca Mehmeda Đedovića prezentiran na 'Barskom ljetopisu'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO/BAR, 3. jula (FENA) - Bosanskohercegovački stvaralac za djecu i odrasle Mehmed Đedović nastupio je u književnom programu 32. Festivala 'Barski ljetopis', koji su tokom jula i augusta održava u Baru (Crna Gora).

Na platou ispred Dvorca kralja Nikole sa Mehmedom Đedovićem razgovarala je, u ulozi moderatorice, Maja Simović, spontano vodeći publiku kroz stvaralački opus tog pisca iz Tuzle.

Regionalna prisutnost za pisca je od izuzetne važnosti, a kako Đedović kaže, mogla bi biti i bolja. Ipak, čast mu je što je upravo on otvorio književni program 32. Festivala.

- Na jezičkom govornom području za koje nam ne treba prevodilac bitno je da ste prisutni. Sasvim je normalno da pisci iz BiH dođu ovdje i pisci iz Crne Gore kod nas. Ipak, mislim da je to moglo biti brže i češće. Mislio sam da će knjige brže prelaziti te granice, da će biti prohodnije. Događa se, ali sporadično - rekao je.

Đedovićevo 'Malo čudo' dobitnik je Godišnje nagrade Društva pisaca BiH, a upravo je ta knjiga promovirana i pred barskom publikom.

O nagradama i uspjesima Đedović govori skromno i stidljivo, a za sebe kaže da voli svijet promatrati iz ugla 'malog' čovjeka.

- Trudim se da me nimalo s tog mog puta ne pomjeri nikakva nagrada, da i dalje radim to što radim i kako radim. Na takav način posmatram svijet i pišem. Jer čuda se događaju i u ovom digitalnom brzom vremenu, samo je pitanje u kojoj mjeri ih mi primijetimo i reagiramo - naglasio je Đedović.

Mehmed Đedović (1971.) piše prozu, poeziju, knjige za djecu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Njegov rad obilježen je brojnim priznanjima. Urednik je i recenzent brojnih knjiga. Zastupljen je u školskom programu i udžbenicima, njegove priče su prevođene na druge jezike, snimljene kao radio-drame. Rado se čitaju, a moguće ih je pronaći i u bibliotekama širom svijeta.

- Ovogodišnji 'Barski ljetopis' trajat će do 18. augusta. Publika će uživati u 13 predstava, 14 koncerata, sedam književnih programa, četiri izložbe, sedam kultnih filmskih ostvarenja, ali i u pratećem programu koji je posebno usmjeren na najmlađu publiku - navode iz Direkcije Festivala 'Barski ljetopis'.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Đedović: Najbolja književnost nastaje tamo gdje se teško živi

'Put znaš'Mehmeda Đedovića-Priča o ljubavi i razočarenju, izdaji i prijateljstvu

'Malo čudo' Mehmeda Đedovića u julu na Festivalu 'Barski ljetopis' u Crnoj Gori

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!