Bosna i Hercegovina     | 03.07.2019. 15:19 |

Golić: Vlada Švedske će finansijski pomoći u rješavanju problema sa piralenom

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 3.jula (FENA) – Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, iako nije direktno nadležno, preduzima sve aktivnosti da se zagađenje polihlorovanim jedinjenjima (PCB) i teškim metalima u poslovnoj zoni „Incel“ u Banjoj Luci što prije sanira.

To zahtjeva, kako napominju, hitan multisektorski pristup i inervenciju, a u taj proces treba da se uključe svi akteri - od republičkih institucija, grada Banje Luke, do vlasnika objekata u Poslovnoj zoni “Incel”.

Evropska komisija je još 2005. godine izdvojila sredstva i uradila analizu prisustva PCB-a i teških metala na nekoliko lokacija u BiH, između ostalog, i na području “Incela”.

-Taj izvještaj je iste godine dostavljen svim institucijama i ostaje nepoznanica zbog čega niko tada nije reagovao i preduzeo odgovarajuće aktivnosti. Smatramo da se problem zagađenja na području današnje Poslovne zone 'Incel', trebalo baviti odmah po prestanku rada nekadašnjeg giganta, imajući u vidu da su tu nekada proizvodila vodeća preduzeća u oblasti hemijske industrije – saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Resorna ministrica Srebrenka Golić istakla je da je Švedska obećala pomoć u rješavanju ovog problema.

-Imajući u vidu da Švedska ima veliko iskustvo u upravljanju opasnim otpadom i sanaciji zagađenih lokacija, ja sam iskoristila dobre odnose sa ambasadom Švedske, koje smo mi kao Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ostvarili kroz niz zajedničkih projekata, i tražila da nam oni pomognu. Prošle sedmice sam bila na sastanku sa švedskim ambasadorom u BiH i dobila sam obećanja da će nam Vlada Švedske kroz određena finansijska sredstva pomoći u rješavanju problema sa piralenom i teškim metalima u Poslovnoj zoni 'Incel' – dodala je Golić.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Banjalučki doktor u pritvoru zbog obljube nemoćne osobe

Zatražen pritvor za doktora Golića zbog sumnje da će ponoviti krivično djelo

Sutra će biti poznato da li će biti zatražen pritvor za doktora Golića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'