Bosna i Hercegovina     | 03.07.2019. 15:52 |

Predstavljen Projekt 'EU za bolju civilnu zaštitu'

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Projekat "EU za bolju civilnu zaštitu - izgradnja kapaciteta i priprema BiH za Mehanizam civilne zaštite EU“ predstavljen je danas u Sarajevu.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji EU u BiH Nicolas Bizel je kazao da je cilj projekta priprema BiH za pristupanje Mehanizmu EU za civilnu zaštitu.

- Naziv projekta „EU za bolju civilnu zaštitu“ odražava naše ciljeve da radimo zajedno na boljoj prevenciji, spremnosti i odgovoru na katastrofu u BiH - naveo je on.

Dodao je da, nažalost, i klimatske promjene sve više utiču na prirodne katastrofe, te da su za BiH krizni zemljotresi, velike snježne mećave, klizišta, nedeminirana minska polja... To su neke od mnogih katastrofa koje predstavljaju rizik za građane BiH.

- I ovaj projekat u potpunosti finansira EU, a implementira ga Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske kao vodeći implementator i Azur asocijacija kao koimplementator - naveo je Bizel.  

Napomenuo je da je ovaj posebno važan projekat EU osmišljen u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i Evropskom komisijom, kroz Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i šefom operacija u Briselu.

Bizel kaže da, prije nego što se pridruži Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, Evropska unija mora biti sigurna da mehanizam za funkcioniranje civilne zaštite postoji u BiH.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Damir Trut je kazao da je Ministarstvo unutarnjih poslova, ravnateljstvo civilne zaštite, sa svojim partnerom iz BiH - asocijacijom Azur, dobiloa ovaj projekt na javnom natječaju EU. Projekt je vrijednosti gotovo 1,5 miliona eura, a cilj projekta je napraviti sustav civilne zaštite u BiH boljim.

Naveo je da će tim koji je oformilo ravnateljstvo civilne zaštite, tim specijalista, kroz 64 aktivnosti – edukacija, osposobljavanje i zajedničkom završnom vježbom dostići te sposobnosti i kvalitetu koje su zahtijevani, da bi nakon  toga i BiH, sustav civilne zaštite BiH, bio u mogućnosti se prijaviti za ulazak u mehanizam EU.

 

Šef Odsjeka za strateško planiranje i mjere zaštite i spašavanja u Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković je kazao da je glavni cilj projekta da kroz niz aktivnosti koje će biti provedene u naredne dvije godine u BiH, osnaže sistem zaštite i spašavanja, smanje ranjivost, a pojačaju otpornost u BiH.

- BiH je na putu ka članstvu u Mehanizam civilne zaštite EU i ovaj projekat je podrška na tom putu, gdje mi očekujemo, nadam se kad se prvi rezultati sagledaju početkom sljedeće  godine, da će biti upućen poziv BiH za pristupanje ovom mehanizmu što nam otvara dodatne mogućnosti kada govorimo o projektima, opremanju, obučavanju – naveo je Brković. 

Napomenuo je da je ovo samo jedan u nizu projekata koje vodi Ministarstvo sigurnosti BiH.

- Ovaj projekat smo počeli pripremati, pisati nakon poplava 2014. godine u BiH. Meni je zadovoljstvo da smo u martu ove godine krenuli s implementacijom tog projekta. Prošle godine u septembru smo imali posjetu eksperata EU koji su snimili stanje u oblasti civilne zaštite u BiH. Ovo će samo biti vjetar u leđa svim aktivnostima koje se provode na putu u članstvo u Mehanizam civilne zaštite – kazao je Brković.

Napomenuo je da je BiH izložena različitim vrstama rizika i da „moramo izgraditi sistem koji će moći uspješno djelovati u BiH i sistem koji će moći biti ravnopravan i u odgovoru na nesreće koje se dešavaju u susjednim i drugim zemljama“.

Po njegovim riječima, korisnici projekta su najvećim dijelom entitetske uprave civilne zaštite i Brčko distrikt BiH.

- Već smo odabrali 15 općina u BiH koje će kroz ovaj projekat dobiti procjene rizika, planove zašite i spašavanja, dobit će procjene rizika zaštite od požara i planove zaštite od požara. Tih 15 općina je identificirano, određeno i u te aktivnosti se već krenulo – naveo je Brković, dodajući da je obuhvaćena čitava BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta