Stranačke aktivnosti     | 04.07.2019. 09:50 |

Saopćenje za javnost NB

FENA Saopćenje

Član Glavnog odbora i predsjednik OO Nezavisnog bloka Hadžići o višemilionskom gubitku za koji neko mora snositi odgovornost

Admir Mujanović: Investitori žele ulagati u Hadžiće ali im lokalna vlast ne dozvoljava

                   „Nedopustivo je danas u Bosni i Hercegovini da vam se javi nekolicina ozbiljnih biznismena sa ozbiljnim projektima i da ih odbijete. To je slučaj u Hadžićima sa lokacijom poslovne zone na mjestu bivše PD Bjelašnica gdje lokalna vlast iz sebi znanih razloga uspostavlja politiku drskosti i nebrige prema građanima kojima hitno trebaju nova radna mjesta. Kako zaposliti veliki broj nezaposlenih ako odbijate investiciju? Kako zaustaviti odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine ako poslovne zone namijenite samo odabranim? Ko to ima pravo da bukvalno otjera svježi kapital i novu vrijednost koja je servirana na dohvat ruke?“ izjavio je Admir Mujanović, član Glavnog odbora Nezavisnog bloka i predsjednik Općinske organizacije Hadžići povodom očiglednog zastoja u investiranju na području Općine Hadžići i višegodišnjem propadanju najatraktivnije lokacije za ulaganje u Kantonu Sarajevo.

„Uzmimo u obzir da se Općina Hadžići putem Odluke Općinskog vijeća prije nekoliko godina zadužila sa oko 5 miliona KM kako bi otkupila 100ak dunuma zemlje na najatraktivnijoj lokaciji. U međuvremenu se skoro ništa nije desilo a nezadovoljstvo svih građana je opravdano i argumentovano.

Da li su tada članovi Općinskog vijeća Hadžići i sami građani prevareni? Smatram da jesu jer su zaduženi a obećanog razvoja nema. Nema novih radnih mjesta na lokaciji bivše PD Bjelašnica, nema novih postrojenja sa mašinama i poslovnim projektima što može vidjeti svako na licu mjesta. Svi oni koji su u kontaktu s privrednicima i svi oni koji su dovodili investitore da ulože svoj novac u ovaj dio Kantona Sarajevo kao građani imaju pravo pozvati na odgovornost i na krivično gonjenje zbog štetno uspostavljenih odluka lokalne vlasti. Moramo znati da je ovim pristupom, mimo pomenutog zaduženja  od 2013. godine izgubljeno više miliona konvertibilnih marka na način da nije bilo pripadajućih sredstava Općini prilikom kupovine zemljišta od strane zainteresovanih. Nije bilo uplata po osnovu poreza na dodanu vrijednost, nije bilo uplata doprinosa na plate i ostalih poreza. Na tržište nije izašao ni jedan proizvod koji se mogao prodati. Vrlo je jednostavno pitati mnoge privrednike zašto su umjesto u Hadžićima svoje projekte uspostavili na drugim lokacijama, kakav im je odnos bio u tim sredinama a kakav u Općini Hadžići? Ovakva politika se mora zaustaviti a građani moraju otvoriti oči u koje im lokalna vlast i vladajuća SDA konstantno baca prašinu.

Jednostavna matematička analiza o obmani, o gubitku i štetnosti ove avanture govori sljedeće:

Ne može se prodati 100 dunuma kako je lokalna vlast obmanula javnost nego 90ak dunuma obzirom da je obaveza Općine da nakon parcelisanja izgradi putnu infrastrukturu na koju otpada oko 10ak dunuma površine. Ti putevi između parcela građane će dodatno koštati i zahtijevaju nova izdvajanja iz općinskog Budžeta. Zvanični podaci govore da je to zemljište plaćeno 60 KM po m2 a da se prodaje po 100 KM. Građani su na gubitku po osnovu sljedećeg: za kreditno zaduženje postoje kamate koje se ne prikazuju na adekvatan način. Kad saberemo te kamate i parcelisanje, jasno vidimo da onda plaćena cijena po m2 prelazi i 90 KM a ne da je 60 KM po m2.

Općinske vlasti su najavljivale 350 do 400 novih radnika. Jedna kompletna poslovna zona od 100ak dunuma je za 4 godine izgubljena. Nema tih radnika u fabrikama koje nisu napravljene a zbog ovakvog ponašanja lokalne vlasti. Saberimo plate tih radnika sa svim izdacima za državu i minimalan profit na kraju godine za npr 10 firmi. To je dodatna višemilionska šteta. Grubom procjenom je to oko 10 miliona konvertibilnih maraka štete po državu Bosnu i Hercegovinu i Općinu Hadžići za presjek od četiri godine projekcije.

Da se išlo u drugom pravcu tj. da se gradsko građevinsko zemljište dodijelilo investitorima, tada bi veliki broj investitora mogao biti i uslovljen u procesu investiranja kao što je npr. plaćanje naknade za korištenje zemljišta. Lično poznajem nekolicinu privrednika koji bi na taj način za kratki vremenski rok podigli postrojenja, koji bi aktivirali ljude i svi bi u konačnici imali koristi od toga.

Ovo nije problem samo u Hadžićima, ovo je problem u cijeloj Bosni i Hercegovini. Gradsko građevinsko zemljište je ogroman potencijal za Bosnu i Hercegovinu. Takva zemljišta se čuvaju za podobne i uz razne prevare dospijevaju u vlasništva odabranih pojedinaca sa kojima vlast otvoreno iskazuje tal, ne krijući ga. Bosna i Hercegovina gubi nekoliko milijardi KM zbog neadekvatnog upravljanja gradskim građevinskim zemljištima. Katastrofalnim odlukama i ponašanjem kao što je u Hadžićima, grunt zauvijek odlazi iz vlasništva građana a korist je minimalna. Nema nove vrijednosti i nema povrata uloženog jer se zbog populističkog pristupa i nakaradne strategije lokalni moćnici opredijele za to da pred izbore asfaltiraju neki metar puta ili postave neku sijalicu rasvjete ali samo od naplaćenog novca po osnovu prodanog grunta,“ zaključio je Mujanović podsjećajući na propuštenu priliku u razvoju ove lokalne zajednice.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

NB

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo