Svijet     | 04.07.2019. 10:43 |

Joss Stone tvrdi da je deportovana iz Irana

FENA Internet

TEHERAN, 4. juula (FENA) - Britanska soul pjevačica Joss Stone tvrdi da je deportovana iz Irana po dolasku u Islamsku Republiku radi obilaska te zemlje u okviru svjetske koncertne turneje, iako nije planirala da nastupa tamo.

Stone je je postavila na Instagramu snimak na kome joj je glava pokrivena maramom i na kome govori: "Stigli smo u Iran, uhapsili su nas i potom deportovali". Kazala je da su solo nastupi ženskih izvođača u Iranu nelegalni, ali da je ipak poželjela da vidi tu zemlju.

Ona piše da su je iranske vlasti stavile na "crnu listu" jer su vjerovale da bi mogla poklušati da održi solo koncert. Opisala je predstavnike vlasti s kojima se sastala po dolasku na otok Kish kao profesionalne tokom njihove konverzacije.

- To su istinski ljubazni ljudi koji se osjećaju loše jer ne mogu prevazići ograničenja sistema - piše ona.

Po iranskom zakonu, žene ne mogu izvoditi solo koncerte, iako nastupaju u ansamblima i orkestrima. Nejasno je šta je Stone planirala da radi u Iranu, iako je na svom Instagram profilu navela želju da pokaže "pozitivnost našeg svijeta".

Iranske novine u četvrtak su izvijestile o komentarima Stone na instagramu, iako vlada nije odmah komentirala njene tvrdnje.

Stone je ranije postavila svoje fotografije kako se iskrcava na iranskom otoku Kish u Perzijskom zalivu, koji je slobodna ekonomska zona u kojoj su dopuštena proputovanja državljanima svih zemalja. 

Kish, ipak, može biti opasno mjesto za zapadnjake. Robert Levinson, bivši agent FBI u neovlaštenoj misiji za CIA-u, nestao je na otoku Kish u martu 2007. On još nije pronađen. Iako iranske vlasti tvrde da nisu umješane u njegov nestanak, njegova porodica i američki zvaničnici navode da ga Iran drži u zatočeništvu.

Stone je stekla svjetsku slavu kao tinejdžerka iz malog mjesta sa snažnim soul glasom izraženim u njenom najprodavanijem debitantskom albumu “The Soul Sessions”  i hit singlovima među kojima je “Fell In Love With A Boy". Ona je također glumila u filmovima i prijateljica je engleskog princa Williama i njegove supruge Kate, prenosi Associated Press.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana