Kultura     | 04.07.2019. 11:37 |

'Sjećaš li se Doli Bel' Kamernog teatra 55 predstava za svaku pohvalu

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 4.jula (FENA) - Predstava "Sjećaš li se Doli Bel" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, rađena po tekstualnom predlošku  Abdulaha Sidrana i u režiji Kokana Mladenovića, igrana je na sceni Doma kulture Jajce u okviru petog dana Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine.

U predstavi  glume Emir Hadžihafizbegović (otac), Gordana Boban (Sena), Mirsad Tuka (Dino 2), Davor Golubović (Dino 1), Elma Juković (Doli  Bel), Admir Glamočak (tetak/cvikeraš), Tatjana Šojić (tetka,drugarica Buba, Šintorova majka, Štakina majka), Muhamed Hadžović (Šintor), Sabit Sejdinović (Kerim/Vlado kliker), Sin Kurt (Midho), Amar Selimović (Rasim top) te Saša Krmpotić (Kiko štaka).

Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.

Za publiku u Jajcu ovo je bio istinska proslava teatra. Sva mjesta u Domu kulture, njih 436, bila su popunjena, a organizatori su morali stavljati i dodatne stolice. 

Nakon predstave održan je okrugli sto na kojem je razgovarano o ovoj predstavi.

Govoreći o procesu rada na predstavi, dramarturg Vedran Fajković je rekao da su kao predložak imali knjigu Abdulaha Sidrana, scenario za film kao i transkript filma te da je sve to poslužilo reditelju Kokanu Mladnoviću da dođe do konačne verzije teksta za predstavu.

Tatjana Šojić koja u predstavi tumači četiri uloge, četiri različite žene, istakla je da je promišljala likove, bavila se njima.

-Želja mi je bila, a znam da sam u tome i uspjela da uradim četiri uloge a ne samo skice za lik ili kroki.Da to budu četiri žive žene zaista jako različite jedna od druge kao što je to i u životu - rekla je Šojić.

Gordana Boban odgovarajući na pitanje o svojoj vilinskoj energiji i lakoći  glumačke igre voditelja okruglog stola Zorana Mlinarevića istakla je i značaj ljudi s kojima je radila, od reditelja do kolega glumaca.

Reditelj Marko Misirača, kao ni ostali prisutni, nije štedio pohvale glumačkoj ekipi predstave.

-  Ovo što ste na ovom festivalu, u ovom gradu , vi priredili, nešto je što se rijetko dešava.Da kažem da je ovo najbolja predstava Kokana Mladenovića koju sam ja video. Meni to sad ništa ne znači.To mi je malo.Da kažem da ste fenomenalni, briljantni ,da je ovo sve veličastveno i to je malo - istakao je Misirača,  dodavši da je ovo "svijetska predstava“ .

 Tokom razgovora o predstavi svi koji su se javili za riječ nisu štedjeli na zasluženim pohvalama za režiju, za kolektivnu glumačku igru, za scenografiju.  Jednostvano za kompletnu predstavu. Također oni koji su imali priliku pogledati  predstavu  na sceni Kamernog tatra 55  istakli su koliko su se dobro glumci snašli na sceni Doma kulture Jajce. Moglo su se  čuti mišljenja da su igrali i bolje nego na matičnoj sceni.

 Večeras će na sceni Doma kulture igrati šesta i ujedno posljednja predstava iz takmičarskog programa. Riječ je o predstavi  „Karolina Nojber“ Nebojše  Romčevića u režiji Kokana Mladenovića, Narodnog pozorišta Republike Srpske.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Najavljeni 9. međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Jajce: Otvoren poziv za bespovratna sredstva projekta 'Dijaspora Invest'

Trodnevna manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu počinje 25. studenoga

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom