Kultura     | 04.07.2019. 14:19 |

Na Festivalu književnosti Bookstan predstavljeno pet knjiga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Prvi dan 4. Internacionalnog festivala književnosti Bookstan donio je brojne radosti ljubiteljima pisane riječi, a predstavljeno je pet knjiga i zbirci eseja.

Na Bookstanu je predstavljena nova zbirka poezije Asmira Kujovića "Nestorov pehar", ali i knjiga "Nasilje idola" autora Mileta Babića, profesora franjevačke teologije u Sarajevu, franjevca i filozofa - riječ je o drugom, dopunjenom izdanju IK University Press, prevedenom i na engleski jezik.

Također je predstavljena i zbirka priča "Nikuda ne idem" Rumene Bužarovske i "Schindlerov lift" Darka Cvijetića, kao i roman "Isijavanje" Namika Kabila.

U sali Kina Meeting Point predstavljen je i rad Evropske kulturne fondacije, a gosti su bili britanska autorica somalijskog porijekla Nadifa Mohamed i novinar iz Velike Britanije Ismail Einashe, te Antonija Letinić, kolaboratorica u projektu te ekspert za razvoj medija i kulturnih politika.

"Lost in Media" je zbirka eseja renomiranih evropskih autora koji se bave pitanjem reprezentacije migranata u evropskim i svjetskim medijima.

U okviru prvog okruglog stola pod nazivom "Građanin/ka svijeta" Lana Bastašić, Tijan Sila, Faruk Šehić, Ismet Prcić i Bekim Sejranović razgovarali su o utopijskom potencijalu ideje kozmopolitanizma.

Složili su se da fenomen građanina/ke svijeta uvijek podrazumijeva određeni nivo privilegovanosti, a pisac ne bi trebao govoriti iz globalne pozicije jer se univerzalizam krije upravo u individualiziranoj tački gledišta likova.

Prvi dan Bookstana završen je svečanim otvaranjem i razgovorom sa holandskim piscem Kaderom Abdolahom koji je, odgovarajući na pitanja moderatora Chrisa Keulemansa, priznao da je drugi dolazak u Sarajevo doživio veoma emotivno zbog toga što ga podsjeća na Iran, zemlju u kojoj je rođen. 

Internacionalni festival književnosti Bookstan trajat će do subote i ugostit će mnoge domaće, regionalne i svjetske autore i autorice poput Katje Petrowskaje, Svetislava Basare, Maryam Madjidi, Bore Ćosića, Alena Meškovića, Tijana Sile i mnoge druge, saopćeno je iz Press službe Bookstan.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'