Bosna i Hercegovina     | 04.07.2019. 15:49 |

Goražde: U memorijalnom kompleksu „Srebrenica 8372“ otvorena botanička bašta

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. jula (FENA) - Na lokalitetu Posestra u memorijalnom kompleksu "Srebrenica 8372" kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, danas je otvorena botanička bašta.

Ovaj dio memorijalnog kompleksa izgrađen je zahvaljujući sredstvima GEF-a (Global Environment Facility) Fonda za globalni okoliš Svjetske banke, putem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kroz projekat održivog upravljanja šumom i krajolikom.

Tokom svečanosti istaknuto je  da je ovaj kompleks već sada novi simbol Goražda te da bi trebao postati mjesto edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti.

Po riječima Kenana Kanlića, direktora JP Bosanskopodrinjske šume koje je nosilac projekta, na ovom lokalitetu do sada je investirano oko 350.000 KM.

- U svega dvije godine urađen je Memorijalni kompleks sa zasađenih 8372 sadnice koje trajno sjećaju na nevine žrtve genocida u Srebrenici. Izgrađena je informativno – edukativna kuća sa igralištem za djecu i odbojakaškim terenom i sada ova botanička bašta sa preko 50 vrsta drvenastih biljaka i grmolikih formacija - kazao je Kanlić.

Kroz buduće projekte na ovom lokalitetu najavio je izgradnju adrenalinskih parkova, nogometnog i košarkaškog igrališta, pješačkih i biciklističkih staza.

- Uvjeren sam da će ovaj prostor, ovaj kompleks i njegovi sadržaji biti mjesto edukativnih, sportskih i kulturnih aktivnosti a da će ova botanička bašta privlačiti ljude i iz drugih mjesta i krajeva, razna udruženja, studente, učenike, a da će je umjetnici ispunjavati životom - istakao je Kanlić.

Ovom prilikom, predstavljen je i stroj za korištenje biomase koji je nabavljen u okviru ovog projekta.

O značaju ovog memorijalnog mjesta i botaničke bašte govorili su i predstavnici institucija i organizacija koje u kontinuitetu podržavaju izgradnju i jačanje sadržaja u kompleksu, direktor PIU šumartsva i vodoprivrede Alojz Dunđer, goraždanski gradonačelnik Muhamed Ramović i resorni kantonalni ministar Mensad Arnaut.

- U proteklih par godina ovdje smo implementirali osam projekata i svaki od njih imao je svoju specifičnost.Ono što je zajedničko za sve njih jeste to da su kreirani kao rezultat promišljanja menadžmenta i uposlenika JP BP šume. Svi ti projekti će bar dijelom olakšati poslaovanje ovog preduzeća. Nabavka sječke za korištenje biomase će smanjiti ovisnost prihoda ove kompanije od prodaje drvnih šumskih sortimenata. Po mojoj procjeni, ovo preduzeće će se u narednih mjesec - dva, pridružiti zajednici drugih preduzeća u BiH i dobiti međunarodno priznati certifikat za održivo gospodaranje šumama koji smo mi finansirali kroz jedan od projekata - kazao je direktor Jedinice za implementaciju projekata u šumarstvu Alojz Dunđer.

Vidikovac, jezerce, šadrvani, park za djecu i informativna kuća samo su neki od sadržaja u memorijalnog kompleksa „Srebrenica 8372“.

Kompleks sa 8372 stabla koja simboliziraju broj žrtava genocida u Srebrenici,  krasi i ‘Cvijet Srebrenice’ a postavljene su i informativne table koje daju podatke o stradanju. Memorijalna šuma prostire se  na više od tri hektara.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kosovo: Odavanje počasti u Memorijalnom kompleksu "Adem Jashari"

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo