Bosna i Hercegovina     | 04.07.2019. 15:58 |

Osmanovićeva čestitka povodom prijema Živinica u UNESCO Globalnu mrežu gradova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-om Adil Osmanović uputio je čestitku povodom prijema grada Živinice u članstvo UNESCO Globalne mreže gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika (Global Network of Learning Cities).

- Želimo Vam uspješnu realizaciju aktivnosti planiranih u okviru ove mreže a koja kroz svoje aktivnosti doprinosi ostvarenju ciljeva održivog razvoja (SDG), posebno SDG 4 (Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve) i SDG 11 (Učiniti gradove i ljudska naselja uključivim, sigurnim, otpornim i održivim).

Nadamo se da će grad Živinice, kao prvi grad iz Bosne i Hercegovine koji je primljen u članstvo ove prestižne mreže, potaći i inspirirati i druge gradove u Bosni i Hercegovini da kroz razvijanje mogućnosti za cjeloživotno učenje svojih stanovnika doprinesu kako izgradnji ljudskih kapaciteta tako i općem ekonomskom napretku i održivom razvoju - navodi se u čestitki.

UNESCO Mreža gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika je međunarodna mreža koja je usmjerena ka politici i pružanju inspiracije, znanja i najboljih praksi, a s ciljem unapređenja cjeloživotnog obrazovanja za sve. 

Članice su gradovi koji efikasno mobilišu svoje resurse u svim sektorima kako bi unaprijedili inkluzivno učenje od osnovnog do višeg obrazovanja, oživjeli učenje u porodici i u zajednici, olakšali učenje za i na poslu, proširili upotrebu modernih tehnologija za učenje, poboljšali kvalitet i izvrsnost u učenju, njegovali kulturu učenja kroz čitav život i na taj način stvaraju i unapređuju osnaživanje pojedinca i socijalnu koheziju, ekonomski i kulturni prosperitet i održivi razvoj.

Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-om je na sjednici, održanoj 29. maja ove godine, podržala aplikaciju grada Živinice za članstvo u UNESCO Globalnoj mreži gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika, saopćeno je iz Osmanovićevog kabineta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom