Stranačke aktivnosti     | 04.07.2019. 17:09 |

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Na osnovu izvještaja o poslovanju Aluminija, kao i na osnovu izjava uposlenika te kompanije jasno se vidi da je HDZ svojom pljačkaškom politikom doveo do toga da danas 900 radnika tog nekadašnjeg hercegovačkog giganta strepi za svoju budućnost, kazao je za predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

Nažalost, dodaje zastupnik GS-a u Parlamentu FBiH, danas je vidljivo da je dio radnika Aluminija postao instrument u rukama Dragana Čovića sa ciljem da odgovornost za trenutno stanje u preduzeću preuzme Federacija koja nije upravljala Aluminijem, kao i da udovolji zahtjevima Čovićevih partnera za povlaštenu cijenu električne energije.

"Na taj način se objašnjava nelogičnost u kojoj radnici traže od Federacije da riješi njihove probleme umjesto od malih dioničara i Republike Hrvatske, koji su upravljali Aluminijem sve poratne godine", kaže Čolpa.

Čolpa ističe kako je Vlada FBiH proteklih godina kontinuirano ulagala u Aluminij, dok je Aluminij pod rukovodstvom HDZ-a kontinuirano bilježio gubitke.

"Građani Federacije su zbog lošeg poslovanja Aluminija u gubitku skoro 300 miliona, a šteta malih dioničara i Republike Hrvatske je nula KM, iako su upravljali preduzećem preko dvadeset godina", kaže on.

Čolpa smatra kako bi nove Vladine finansijske intervencije u Aluminiju značile pružanje ruke spasa Čoviću, ponovno pristajanje na njegovo lihvarenje što u konačnici nije ništa drugo nego vrijeđanje inteligencije svih građana Federacije BiH.

"Kao vlasnik 44 posto udjela u Aluminiju Vlada FBiH ne može i ne treba preuzeti ulogu spasitelja Aluminija, već taj teret trebaju snositi mali dioničari kao i Republika Hrvatska. Vlada FBiH niti ima obavezu niti zakonski može preuzimati obavezu dioničara i Vlade Hrvatske", smatra Čolpa.

Ali, prije bilo kakvih i bilo čijih intervencija u Aluminiju, potcrtava Čolpa, potrebno je iz kompanije udaljiti one koji su je doveli na koljena, kao i pokrenuti detaljne istrage gdje su nestali toliki novci iz Aluminija.

"Sigurno nisu završili u džepovima radnika", zaključio je Nihad Čolpa.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo