Bosna i Hercegovina     | 04.07.2019. 19:24 |

Sir Duncan pohvalio rad Grupe za nestale osobe na području zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Britanski ministar za Evropu sir Alan Duncan sastao se sa predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Grupe za nestale osobe na marginama Samita o zapadnom Balkanu, u sklopu Berlinskog procesa u Poznanju, koji su ga informisali o napretku ostvarenom u proteklih godinu dana, uključujući osnivanje operativnih grupa za razmjenu informacija i dogovaranje zajedničkih aktivnosti na rješavanju pojedinačnih NN slučajeva (bez imena, nomen nescio).

Grupa za nestale osobe, koju čine domaće institucije odgovorne za pitanja nestalih u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, osnovana je nakon Samita o zapadnom Balkanu koji je 2018. godine održan u Londonu, zahvaljujući sredstvima Ujedinjenog Kraljevstva. Grupa radi na području cijelog regiona kako bi pomogli u rješavanju 12.000 slučajeva osoba koje se još vode kao nestale nakon konflikta 1990-ih.

Ministra Duncana je Grupa također informirala i o stvaranju izuzetno važne, javno dostupne regionalne baze podataka aktivnih slučajeva nestalih i identifikovanju neotkrivenih grobnica za buduće zajedničke ekshumacije.

- Tokom konflikta 1990-ih, približno 40.000 osoba je nestalo na području zapadnog Balkana, kojima se od tada gubi svaki trag. Mnogi od njih bili su žrtve etničkog čišćenja i drugih zločina: ubijeni su i završili su u nepoznatim masovnim grobnicama - izjavio je Duncan.  

Prema njegovim riječima, to je  i danas teško i bolno naslijeđe sukoba. Ali, region, kako je dodao, ima i pozitivnu priču o potrazi za nestalim. Do danas je pronađeno više od 70 posto osoba koje su prijavljene kao nestale po okončanju sukoba na zapadnom Balkanu. Niti jedan drugi region u postkonfliktnom periodu, naglasio je Duncan, nije nikada dostigao tako visok nivo riješenih slučajeva predmeta nestalih.

 - Još se dosta toga treba uraditi: putem napredne tehnologije testiranja DNK kako bi se unaprijedila identifikacija, poticanjem javnog aktivizma u potrazi za informacijama i, najvažnije, saradnjom između institucija širom regiona, na primjer na otkrivanju skrivenih grobnica. UK ulaže napore u finansiranje programa i pokretanje aktivnosti, što može napraviti značajnu razliku u ovom bolnom naslijeđu sukoba - dodao je Duncan. 

Ministar se susreo sa ministrima vanjskih poslova uključenim u Berlinski proces tokom samita i istakao kontinuiranu predanost Ujedinjenog Kraljevstva procesu pomirenja i regionalne saradnje.

Premijerka Theresa May će se sresti sa liderima Berlinskog procesa u petak kada će predstaviti kako Ujedinjeno Kraljevstvo provodi obećanje o pružanju 80 miliona funti vrijedne podrške i udvostručenju ljudskih resursa u polju sigurnosnih izazova u regionu zapadnog Balkana, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana