Kultura     | 05.07.2019. 10:15 |

Ljiljana Čekić održala predavanje o počecima Narodnog pozorišta u Banjoj Luci

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 5. jula (FENA) - U okviru pratećeg programa Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine zanimnjivo i inspirativno predavanje "Osnivanje i umjetnički razvoj Narodnog pozorišta Vrbaske banovine u periodu 1930-1934." održala je Ljiljana Čekić, teatrolog i glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske. Čekić je podsjetila da je današnje Narodno pozorište Republike Srpske osnovano 1930. godine voljom tadanašnjih vlasti kao pozorište Vrbaske banovine.

Čekić je govorila o bogatom repertoaru pozorišta koje je samo u praćenom periodu od 1930. do 1934. imalo 133 premijere.

Predstave su se brzo smjenjivale na repertoaru i zato sto su glumci cirkulisali između gradova, a takođe su zapošljavani i putujući glumci s iskustvom tako da su dolazili glumci koji su već znali uloge.

Činovnici su, kako je navela Čekić, imali obavezu da moraju doći da gledaju predstave, da se ne bi zamjerili banu. Dok su pozorišni odbori koji su formirani u svim opštinama imali obavezu da obezbijede, ne samo smještaj i salu, nego i publiku. Na taj način je pozorišna umjetnost u kratkom periodu dobila veliki značaj na prostoru koji nije imao pozorišnu tradiciju.

Ona je rekla da je u prvoj sezoni bio zastupljen populistički repertoar koji je obuhvatao komedije, zabavne komade, operetu i komade o seoskim junacima, a tek u drugoj i trećoj sezoni počinju da se igraju ozbiljni komadi.

U prvoj sezoni Narodno pozorište Vrbaske banovine ostvarilo je i brojna gostovanja, a najviše gostovanja bilo je u Jajcu i Prijedoru.

Zanimnjivo je da su te 1931. godine predstave izvođene u hotelu Grand gdje se sad nalazi Dom kulture u Jajcu u kojem se odvijaju Pozorišne/Kazališne igre BiH.

Cijene karata su se kretale do 100 dinara, dok su plate glumaca bile od 700 do 4.000 dinara.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predstavljena monografija štampana povodom jubileja Pozorišnih igara u Jajcu

'Jugoslavija, moja otadžbina' najbolja predstava Pozorišnih igara BiH u Jajcu

Promocija knjige Nenada Veličkovića u programu Pozorišnih igara Jajce

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu