Bosna i Hercegovina     | 08.07.2019. 12:31 |

TIKA - Završeno opremanje učionica i radionica Zavoda 'Mjedenica'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) najavila je za sutra svečanost u povodu završetka obnove i opremanja učionica i radionica Zavoda 'Mjedenica' u Sarajevu. Dio je to Projekta suradnje o oblasti specijalnog obrazovanja između dviju država, koji je financirala TIKA.

Projekt koji je realiziran u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Zenici, tom prilikom svečano će otvoriti Emine Erdogan.

U okviru Projekta suradnje o oblasti specijalnog obrazovanja TIKA je renovirala u Zavodu 'Mjedenica'  i opremila kulinarsku radionicu, radionicu za namještaj, te učionicu za specijalno obrazovanje.

Zavod 'Mjedenica' je javna ustanova koja se bavi djecom s poteškoćama u psihofozičkom razvoju, od predškolskog uzrasta do odrasle dobi (od 3 do 40 godina). Cilj Zavoda je da dijete odgoji i obrazuje, socijalizira i ojača u skladu s njegovim potrebama, interesima i sposobnostima.

Zavod Mjedenica pod tim imenom djeluje od 1947. i radi s osobama s intelektualnim poteškoćama. Nakon Prvog svjetskog rata bio je dom za ratnu siročad, poslije su ga pretvorili u dom za djecu s mentalnom retardacijom, da bi prije 70 godina postao kakav je i danas.

- Zavod Mjedenica posebno je mjesto za posebne ljude. Oni ne žele biti socijalni slučajevi kad odrastu već dio društva koje bi ih trebalo manje osuđivati a više razumjeti i pomagati šansama za rad, razvoj i radost - navodi se u saopćenju iz TIKA-e.

U sastavu Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece 'Mjedenica' osim osnovne škole, internata, predškolske ustanove djeluje i radionica za radnu okupaciju. Godišnje u Zavodu boravi oko 200 korisnika.

Projekt suradnje u oblasti specijalnog obrazovanja započet je u suradnji Turske agencije za saradnju i koordinaciju, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva obrazovanja Republike Turske.

U finalnoj etapi projekta TIKA je realizirala projekt obnove i opremanja 16 učionica i radionica za specijalno obrazovanje u osam ustanova za specijalno obrazovanje u Mostaru, Zenici, Tuzli i Sarajevu, u skladu sa standardima u oblasti specijalnog obrazovanja u Republici Turskoj.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu