Kultura     | 06.07.2019. 11:52 |

Koncert Bartolomeja Stankovića u Domu kulture u Jajcu

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 6. jula (FENA) – „Bartolomejevo putovanje“naziv je klavirskog recitala mladog bh. pijaniste s međunarodnom karijerom Bartolomeja Stankovića koji je je održan u Domu kulture Jajce  u okviru Pratećeg programa "Pozorišnih/Kazališnih igara" Bosne i Hercegovine.

Mladi pijanista je publiku proveo kroz imena i djela bh. kompozitora.

Izveo je djela koja su napisali bh.kompozitori: Franjo Bosanac, Zubejda  Latas, Milena Mrazović,  fra. Nenad Dujić, Mladen Pozajić, Dino Rešidbegović, Dario Vučić, Armen Škobalja, Dražen Kosorić, Nada Ludvig Pečar, Dragoje Đender, Ivan Čavlović i Ališer Sijarić. Mladi pijanista je sve popratio i zanimnjivim crticama iz njhovih života.

Bartolomej Stanković je muzičko obrazovanje započeo  1997. godine u Visokom, u klasi prof. Bahrije Šabanović, a u Sarajevu je 2006. godine završio Srednju muzičku školu Sarajevo, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine, u klasi prof. em. Pavice Gvozdić te u Italiji upisao postdiplomski studij na Steinway Academy u Veroni, u klasi pijanista Federica Gianella. Usavršavao se na značajnim evropskim seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Arsen Čarkić, Grigory Gruzman, Danijel Detoni, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim natjecanjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt "Klavir – kroz historiju i građu".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Jajce - Predstava 'Kroz proces 10.6.93' HNK iz Mostara najbolja na Pozorišnim igrama

Originalno čitanje 'Hamleta' ali i istorije u predstavi Narodnog pozorišta Tuzla

Na programu Pozorišnih igara u Jajcu predstava 'Kroz proces 10-6-93'

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli