Stranačke aktivnosti     | 06.07.2019. 11:34 |

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

FENA Saopćenje

 

Nezavisni blok: Tražimo analizu svih tendera za izgradnju cesta i zabranu učešća na tenderima firmama koje ne završavaju poslove u predviđenim rokovima

Tender mafiji koja ne izvršava svoje obaveze definisane zakonima i u rokovima u Bosni i Hercegovini moguće je stati u kraj. Građani imaju priliku da svojim očima vide na desetine primjera u kojima se probijaju rokovi, u kojima i vlast i izvođač krše pravno utemeljene stavke na osnovu kojih se javni radovi moraju okončati u skladu sa propisima. Svakodnevna višemjesečna maltretiranja vozača, radnika i turista moraju biti zaustavljena jer na to ima pravo svaki građanin ove zemlje. Vranduk je najbolji pokazatelj ovakvoga stanja i odnosa.

Primjeri  “modernizacije cesta u FBiH”, most na Komaru i most preko Sane u Ključu poseban su pokazatelj takvog odnosa vlasti i njihovih miljenika, odnosno odabranih firmi i izvođača radova.

U ovim slučajevima, firme koje su dobile posao i ogromna javna sredstva imale su obavezu da završe posao do kraja 2018. godine. Više od šest mjeseci nakon roka završetka poslove nisu završili. Sve ovo skupo plaćamo svi mi u BiH, a vozače i građane se mjesecima maltretira. Ko će odgovarati za ovakve propuste i snositi odgovornost?

Nezavisni blok putem svojih zastupnika na svim nivoima traži detaljne informacije o tenderima i potpisanim ugovorima u posljednjih pet godina. Uz ovo, tražimo i informacije o načinu trošenja sredstava iz javnih preduzeća i o poštivanju procedura. Ističemo da zahtijevamo i zabrane učešća u javnim pozivima i tenderima za sve one subjekte koji krše propise, koji ne završavaju dodijeljene poslove u roku kao i plaćanje tzv. penala za neizvršene poslove u okvirima definisanih i objavljenih rokova.

Ovakav  odnos prema zaštiti javnog novca je itekako ustaljena praksa u normalnim zemljama koje svakodnevno svojim građanima osiguravaju ambijent za pošten rad i uslove jednake za sve. Mi želimo upravo takvu Bosnu i Hercegovinu. Transparentno trošenje i odgovoran pristup javnom novcu je i obaveza definisna u aktima Evropske unije kojom težimo.

Također, nedopustiva je praksa probijanja finansijske konstrukcije određenog posla koja aneksima i dodatnim stavkama u ugovorima očigledno predstavlja mogući kriminal i prikrivanje stvarnog iznosa radova u prvobitnim proceduralnim fazama javnog poziva. Na takav način isključuju se mnogi izvođači radova iz poštene i ravnopravne utrke što je nedopustivo.

Svjedoci smo da odabrane firme, bliske vladajućim strankama dobivaju unosne poslove. Te poslove preskupo naplaćuju a uglavnom loše i presporo urade povjereni posao. 

Za takvu nakaradnu praksu još niko ne odgovara. To moramo zaustaviti i oni koji su zloupotrebili svoje pozicije moraće za to odgovarati.

Pozivamo građane da evidentoraju ovakve primjere širom BiH, da fotografišu sporne situacije i da ih nam dostave.

Nezavisni blok će putem svojih zastupnika ustrajati na detaljnim informacijama, na izmjeni postojećih zakona i o svemu upoznati javnost.

 

Press služba

 Press služba
Nezavisni blok
ul. Dolina 11
71000 Sarajevo
tel/fax. +387 33 207 792

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo