Bosna i Hercegovina     | 07.07.2019. 09:41 |

Besplatni udžbenici za učenike drugih razreda osnovnih škola u BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7. jula (FENA) – Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde pokrenulo je proceduru nabavke besplatnih udžbenika za sve učenike drugih razreda osnovnih škola na području ovog kantona, u školskoj 2019/2020.godini.

Resorni ministar Arman Bešlija pojašnjava da je prošlog mjeseca sa ministarstvom obrazovanja i nauke FBiH potpisan ugovor o sufinansiranju nabavke udžbenika za sve učenike drugih  razreda osnovnog devetogodišnjeg obrazovanja, u vrijednosti od 9.000 KM.

- Izvršit će se nabavka dvije stotine kompleta udžbenika koji će biti podijeljeni školama srazmjerno broju učenika. Dakle, roditelji ne trebaju kupovati udžbenike za učenike drugih razreda, jer ministarstvo će to učiniti - kazao je Bešlija.

Pojasnio je da je odluka  da se besplatni udžbenici nabave za učenike drugih razreda, donesena u dogovoru sa sindikatima osnovnih škola. Resorni ministar naglašava da će kao i prethodnih godina  besplatni udžbenici biti dodijeljeni i učenicima iz socijalno osjetljivih porodica.

-Kada govorimo o učenicima u stanju socijalne potrebe, socijalni radnici škola nama dostavljaju te podatke, a mi ćemo gledati da nabavimo udžbenike za sve učenike, tako da ne izdvajamo socijalnu kategoriju - kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom