Bosna i Hercegovina     | 08.07.2019. 13:10 |

Marš mira - Novosarajevski učenici krenuli prema Nezuku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Više od 80 novosarajevskih građana prijavljenih učesnika "Marša mira - Srebrenica 2019", okupilo se danas ispred zgrade Općine Novo Sarajevo, kako bi se organiziranim autobusima uputili do Nezuka odakle kreću zajedno sa ostalim organiziranim kolonama Marša prema Potočarima.

Općina Novo Sarajevo u okviru realizacije projekta "Marš mira Srebrenica 2019 - Općina Novo Sarajevo" ove godine organizirala je besplatno učešće zainteresiranih građana na tradicionalnom "Maršu mira Srebrenica 2019" i obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Marš će trajati tri dana, a općina je obezbijedila svu potrebnu logistiku, hranu i osvježenje za prijavljene učesnike.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo ispratio je učesnike marša istakavši da su ciljevi marša spriječiti falsifikovanje historijskih činjenica i čuvanje istine od zaborava.

Novosarajevska grupa učesnika Marša u 05.00 sati krenula je prema Nezuku, a u naredna tri dana kretat će se  rutama: Nezuk–Boljkovica-Parlog-Crni Vrh-Snagovo-Liplje-Jošanica-Dona Kamenica-Bakrači-Glodi-Udrč-Cerska-Kaldrmica-Đugum-Mravinjci-Burnice-Kameničko Brdo-Ravni Buljim-Jaglići-Šušnjari-Budak-Potočari (Memorijalni centar).

Trasa uključuje brdsko-planinske predjele (Udrč 1.043 m), gusto pošumljene predjele s potocima. Navedene lokacije su mjesta na kojima je vršeno masovno pogubljenje zarobljenih Bošnjaka sa obilježenim primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama, saoćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo nastavlja podršku Memorijalnom centru Potočari

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

IDDEEA pružila pomoć Općini Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'