Ekonomija     | 08.07.2019. 13:13 |

Projekt Challenge to Change - Otvoren poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Četvrti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Challenge to Change projekta otvoren je do 16. jula, a mogu aplicirati poslovni subjekti koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Na današnjoj prezentaciji ovog poziva u Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu je istaknuto da su grant sredstva osigurana kroz "Challenge to Change" - C2C program koji provode Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) i Republička agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća Banja Luka, a financijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju – Sida, odnosno Ambasada Švedske u BiH.

U proteklom periodu, kako je kazala Sanela Dževlan iz SERDA-e, bila su tri poziva, a u okviru dva potpisani su ugovori sa 58 korisnika za koje je iz Challenge fonda izdvojeno oko 1,3 miliona eura. Trenutno se obavlja ugovaranje sa 50 korisnika granta za koje će biti izdvojena sredstva oko 1,2 miliona eura.

- Zahvaljujući implementaciji ovih 58 projeketa iz prva dva poziva bit će omogućeno oko 300 novih radnih mjesta, osigurana su sredstva, a što se tiče korisnika granta iz trećeg poziva očekujemo oko 220 novih radnih mjesta implementacijom njihovih projektnih aktivnosti  - navela je Dževlan.

Dakle, trenutno je otvoren četvrti poziv za prijavu inovativnih ideja, rok za dostavljanje prijava u okviru ovog poziva je 16. juli, a postupak za podnošenje aplikacija je elektronski.  

Inovativnost, pojasnila je Dževlan, podrazumijeva novi proizvod, uslugu ili novi proces na tržištu zahvaljujući kojem to preduzeće postaje konkurentnije u odnosu na kompanije iz svog sektora.  U procesu evaluacije se ocjenjuju tri osnovna kriterija – inovativnost, održivost i društvena korist.

Elizabeta Sinanovski iz Smart Laba iz Sarajeva je kazala da bi im značilo puno da dobiju sredstva, a investirali bi u jedan projekt koji bi uzeo mogućnosti malo šire grupe za zapošljavanje i za razvoj, uključujući mlade, žene te neke ranjive kategorije.

Haris Hadžialić iz firme Global GPS BiH iz Sarajeva ocijenio je da se radi o značajnoj podršci gdje se bh. privrednicima omogućava da lakše dođu do sredstava.

- Mi imamo veliki problem u BiH za firme da dođu do potencijala za razvoj svojih poslova. Jedna ovakva inicijativa omogućava svima nama da konkurišemo, da vidimo gdje su naši projekti i da na neki način uspijemo dokazati kvalitet projekata – naveo je Hadžialić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

FHP pozvao vlasti Srbije da podrže rezoluciju UN-a i prekinu s praksom slavljenja ratnih zločinaca

Čelnici EU pozvat će na samitu u ovoj sedmici na odlučnu akciju na konkurentnosti i čelništvu bloka

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta