Kultura     | 08.07.2019. 14:14 |

Deseta godišnjica smrti glumca Tonija Pehara

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. srpnja (FENA) - Danas se navršava deset godina od odlaska sa životne i teatarske scene prvaka glumišta Mostara Tonija Pehara.

Ante Toni Pehar rođen je 20. kolovoza 1952. u Mostaru i u bogatoj glumačkoj karijeri ostvario nastup u 120 kazališnih, filmskih i televizijskih uloga.

Prva predstava u kojoj nastupa na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru bila je Fassbinderova "Pred rajem na žalost sada" u sezoni 1971./72. a sve do premijere "Derviša i smrti" Meše Selimovića u veljači 1992. gotovo i da nije bilo predstave u kojoj nije nastupio s manjim ili većim ulogama. Svoj glumački put nastavlja kao jedan od osnivača Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i dramski prvak.

Poslijeratni glumačku karijeru obilježile su predstave "Cinco i Marinko" Mate Matišića, koja je odigrana 37 puta, te "Rodijaci" Petra Miloša za koju je Toni Pehar potpisao režiju i u kojoj je nastupao zajedno s kolegom Velimirom Pšeničnikom Njirićem, priopćeno je iz HNK Mostar.

Predstava je odigrana 124 puta u kratkom razdoblju. Dovoljno je reći da nije bilo mjesta u Bosni i Hercegovini gdje nije izvedena, a vrlo česta su gostovanja bila i u inozemstvu pred našim iseljenicima. Od ostalih uloga ne smiju se zaboraviti ni predstave Tena, Urotnici, U godinama gladi i Druga savjest.

U povodu desete obljetnice smrti Tonija Pehara, Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u čast kazalištu i glumcu koji je obilježio cijelu jednu generaciju svojim sjajnim ulogama i koji će zauvijek ostati u srcima svoje obitelji, prijatelja i radnih kolega kao velika ljudska i glumačka veličina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Predstave 'Noć s Aleksom” i 'Gnijezdo' uskoro u HNK u Šibeniku

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!