Bosna i Hercegovina     | 08.07.2019. 15:21 |

Vlada ZDK-a nastavlja saradnju s organizacijama boračke populacije

FENA Saopćenje

ZENICA, 8. jula (FENA) - U Vladi Zeničko-dobojskog kantona upriličen je prijem i radni sastanak sa predstavnicima temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH i HVO-a u ZDK, čiji su domaćini bili predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Prenoseći pozdrave premijera ZDK-a Mirze Ganića, koji je bio spriječen da prisustvuje prijemu, predsjedavajući Huskić je ponovio opredjeljenje aktuelne vlasti u ZDK-u da nastavi saradnju sa boračkim udruženjima na način kako je to činila prethodna vlada na čelu s premijerom Miralemom Galijaševićem.

- Želimo da radimo zajedno i da održimo kontinuitet dobre saradnje. Nastojat ćemo da sve probleme rješavamo dogovorom - kazao je Huskić.

Boračka udruženja očekuju od ZDK-a da uskladi svoje propise sa Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica FBiH, čim bude donesen u Parlamentu FBiH. Traže da se sistemski riješi pitanje pravne pomoći za branitelje koji su optuženi ili učestvu kao svjedoci u predmetima ratnih zločina, te da se institucionalno jačaju braniteljska udruženja kako bi se ova populacija mogla efikasnije boriti za pripadajuća prava. Poručili su kako žele graditi istinsko povjerenje i probleme žele rješavati kroz dijalog s vlastima, a ne proteste i šatorska naselja.

- U protekle četiri godine smo postigli napredak u rješavanju položaja boračke populacije i želimo ostati na tom kursu. Moramo se izboriti za dodatno povećanje budžeta kako bismo kroz nove projekte napravili još veći iskorak - kazao je ministar Čolaković.

Sastanku su prisustvovali predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Fatima Mahmutagić, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Nazim Bećirović, predsjednik JOB "Unija veterana" Vernest Karzić, Jusuf Rakman i Asim Omanović iz Saveza ratnih vojnih invalida, predsjednik HVIDRA-e Pero Lujić te čelnik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a u ZDK-u Dragan Janko, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta