Ekonomija     | 09.07.2019. 11:26 |

Dalipagić:Zbog građana zapadnog Balkana treba razvijati i unapređivati ekonomije

FENA Saopćenje

 

BRISEL/SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Izaslanstvo Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, predvođeno zamjenikom ministra Sašom Dalipagićem, sudjelovalo je na Prvoj radionici o digitalnoj agendi zapadnog Balkana u okviru redovnog dijaloga o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama održanom u Briselu.

Dalipagić je istaknuo da podržava napore kolega iz zemalja zapadnog Balkana da "svi zajedno, udruživanjem snaga na regionalnoj razini kroz provedbu Digitalne agende za zapadni Balkan, doprinesemo boljem i bržem ekonomskom razvoju regije". U tom smislu, "svi trebamo pružati potporu jedni drugima, jer uz učinkovit i koordiniran rad napredujemo, otvaramo procese i razvijamo svoje ekonomije", priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Također, upoznao je sve prisutne da Ministarstvo, u suradnji s drugim institucijama nadležnim za predmetnu oblast, intenzivno i užurbano radi na poboljšanju zakonodavstva, sukladno najboljim praksama iz EU, a kako bi se procesi digitalne transformacije i integracije što kvalitetnije provodili i kako bi se pratio tehnološki napredak i razvoj.

- Zbog građana zapadnog Balkana treba razvijati i unapređivati ekonomije i njihova tržišta, povećati toleranciju i suradnju za osiguranje boljeg društvenog i ekonomskog prosperiteta, zaštititi potrošače, podići razinu konkurentnosti i transparentnosti na tržištu, povećati tržišno natjecanje, posebno u domenu digitalne integracije i transformacije i tako spriječiti odlazak mladih kvalificiranih kadrova iz naše zemlje. Provedba ovih aktivnosti doprinijet će povećanju standarda života i BDP-a Bosne i Hercegovine - naglašava Dalipagić.

Cilj ovog dijaloga je da prati provedbu Digitalne agende, analizira napredak i diskutira o narednim koracima, te ujedno prilika da se predstavnici zapadnog Balkana informiraju o najnovijim dostignućima u oblasti jedinstvenog digitalnog tržišta EU i relevantne pravne stečevine EU.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!