Bosna i Hercegovina     | 09.07.2019. 11:50 |

Atletičari Maratona mira 'Goražde-Žepa-Srebrenica' krenuli put Potočara

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. jula (FENA) - Sa lokaliteta memorijalnog kompleksa "Srebrenica 8372" na Posestri danas je u organizaciji Atletskog kluba Goražde krenuo četvrti Maraton mira "Goražde - Žepa - Srebrenica".

Oko 15 goraždanskih atletičara krenulo je na put dug 180 km, a njima će se pridružiti i jedan broj maratonaca iz Sarajeva.

Predsjednik AK Goražde Zaim Šuman ističe da se na taj način simbolično njeguje veza između nekadašnjih zaštićenih zona UN-a.

- Tradicionalno na ovaj način odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici i pokazujemo da Goražde, kojem je bila namijenjena slična sudbina, trajno čuva sjećanje na ovaj zločin. Pamtimo goraždanske, ali i srebreničke žrtve - kazao je Šuman.

Član Atletskog kluba Goražde Emir Hastor učesnik je Maratona mira od prvog dana.

- Trčim već četvrti put i, kao i svake godine, emocije su pomiješane. Spremni smo za ovaj maraton, ali uvijek je najteži dio sam ulazak u Potočare jer tokom svih 180 km mislite o žrtvama. Ovo je nešto najmanje što možemo učiniti za njih i odati im počast - smatra  Hastor.

Iskusnim atletičarima na ulazu u grad pridružili su se najmlađi članovi Atletskog kluba Goražde. Zajedno su položili cvijeće i odali počast na spomen-obilježjima poginulim pripadnicima MUP-a, ubijenoj djeci i braniocima Goražda.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo