Bosna i Hercegovina     | 09.07.2019. 12:03 |

Brnabić: Otvoriti privremeni granični prelaz Bratunac-Ljubovija

FENA Senka Trgovčević

JAHORINA, 9. jula (FENA) - Premijerka Srbije Ana Brnabić drugog dana samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini izjavila je da postoje političke implikacije koje usporavaju infrastrukturne projekte, kao što je most Ljubovija-Bratunac koji građani iako je izgrađen još ne mogu koristiti.

- Međutim i dan danas građani Srbije i BiH vide taj most i ne mogu da ga pređu jer još nemamo pozitivnu odluku o otvaranju graničnih prelaza, pa čak i privremenih. Molim vas dajte političku odluku da otvorimo bar privremeni granični prelaz da ljudi mogu da most pređu. Zašto smo svi ovdje ukoliko ne možemo dogovoriti takve stvari - poručila je Brnabić učesnicima Samita.

Smatra da pitanje granica između BiH, Srbije i Hrvatske treba brzo biti riješeno te podržava prijedlog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se danas formira komisija za rješavanje tog pitanja. Ukoliko ono ne bude riješeno bilateralno, morat će se ići na međunarodnu arbitražu što će po njenim riječima usporiti evropske integracije, a time i aktiviranje nekih važnih ekonomskih potencijala.

- Do kraja jula započinjemo izgradnju autoputa ka Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući partnerstvu sa Evropskom unijom, Evropskom investicionom bankom 2020. godine ćemo krenuti u izgradnju autoputa od Niša ka Prištini, Tirani i Draču. Vjerujemo da će i ovo biti jedan od osnovnih pravaca koji će ne samo ekonomski i infrastrukturno povezati region, već i dati potpuno drugačiji ljudski i politički signal za naš region - kazala je Brnabić.

Izrazila je zadovoljstvo što se ipak zakoračilo u proces olakšavanja carinskih prelaza i odobravanja carinskih dokumenata, te certifikacije ovlaštenih privrednih subjekata.

- U ovom trenutku Srbija će deklarisati jedno preduzeće kao ovlašteni privredni subjekat koji može da nesmetano pomaže u lakšem prelazu robe preko granica. U tom pogledu spremni smo pomoći da svi zajedno imamo što više ovlaštenih privrednih subjekata i na kraju krenemo sa automatskom razmjenom carinskih dokumenata, a na čemu radimo u okviru Berlinskog procesa i CEFTA-e koja je na žalost suspendovana - poručila je Brnabić.

Dodala je da je u cijelom regionu došlo do smanjenja trgovinske razmjene i to prvi put u posljednjih sedam godina.

Razlog za to, kako navodi, je od novembra prošle godine prisutnost direktnog kršenja CEFTA sporazuma od privremenih institucija Prištine - uvođenje taksi od 100 posto za robu iz centralne Srbije i BiH.

- To ima ozbiljne posljedice i unijelo je dodatno nepovjerenje u odnose u regionu. Inače se trgovinska razmjena iz godine u godinu povećavala  - navela je Brnabić.

BiH ovim samitom završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom za saradnju zemalja jugoistočne Evrope o temi "Bolja povezanost za bolji život" koji je iniciran na samitu u Sofiji 1996. godine s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

Bosni i Hercegovini ovo je drugi put da ima priliku predsjedavati SEECP-om, prvo predsjedavanje bilo je od 2003. do 2004. godine. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Brnabić najavila da će Dačić predsjedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade

Brnabić: Nasilje nad srpskim stanovništvom dovelo do eskalacije na Kosovu

Brnabić: Nisam optimistična ali voljela bih da dođe do dogovora u Bruxellesu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo