Svijet     | 10.07.2019. 09:06 |

Al Tayer: Glavni izazov za prelazak na zelenu ekonomiju su državni propisi

FENA Dejan Jazvić

TAŠKENT, 10. srpnja (FENA) - Predsjedatelj Svjetske organizacije za zelenu ekonomiju (WGEO) Saeed Mohammed Al Tayer, smatra da je glavni izazov za razvoj zelene ekonomije pravna i zakonska regulativa.

- Sve ostalo je spremno. Financijska sredstva su osigurana, kao i tehnologija. Jedino što na razini svake zemlje treba uraditi je legalizirati to. Države moraju donijeti svoje politike, zakone, strategije i mi ih ohrabrujemo da to urade što prije i omoguće transformaciju ka zelenoj ekonomiji - izjavio je Al Tayer za Fenu u Taškentu, gdje danas završava trodnevna regionalna ministarska konferencija o zelenoj ekonomiji.

Kao primjer nepripremljenosti mnogih država za razvoj zelene ekonomije Al Tayer navodi to što zakoni ne ohrabruju privatni sektor da investira u ekološki održive projekte. Nerealno je, kaže, očekivati investicije tamo gdje nema sigurnog ambijenta za ulaganja.

- Transformacija ka zelenoj ekonomiji će biti teška i zato što mnoge zemlje imaju ograničene proračune i vladama nisu uvijek prioritet projekti koji uključuju zelenu ekonomiju. Zato nam je potreban drugi izvor sredstava, a to je privatni sektor koji traži i očekuje zaštitu svojih ulaganja - ističe Al Tayer.

Dodaje kako situacija nije ista u svim regijama i državama te da je očito kako neke zemlje lakše i brže mijenjaju zakone i druge propise, dok su drugima za to potrebne godine.

- Imali smo više regionalnih konferencija i uvidjeli smo kako se stvari pomiču naprijed. Vjerujem i nadam se da nije kasno i da ubrzano možemo doći do cilja - kaže predsjedavajući WGEO-a.

Regionalna ministarska konferencija o zelenoj ekonomiji u Uzbekistanu, koja uključuje i Bosnu i Hercegovinu, zamišljena je kao nastavak Svjetskog samita o zelenoj ekonomiji (WGES) koji je jedan od vodećih godišnjih globalnih foruma o zelenoj ekonomiji.
 
UN definira zelenu ekonomiju kao ekonomiju koja rezultira poboljšanom ljudskom dobrobiti i društvenom jednakošću, uz značajno smanjenje rizika za okoliš i daljnje okolišne degradacije.

Regionalnu ministarsku konferenciju o zelenoj ekonomiji za Europu i zemlje ZND-a 2019. godine u glavnom gradu Uzbekistana organizirao je WGEO u uskoj suradnji s Uredom Ujedinjenih naroda za suradnju jug-jug (UNOSSC) te u partnerstvu s nizom ključnih sudionika.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Bh. privrednici istakli da je zelena ekonomija šansa za domaću privredu

Svjetski samit o zelenoj ekonomiji dobiva regionalni nastavak u kojem je i BiH

U Sarajevu radionica u sklopu projekta 'Zelena ekonomija za razvoj regiona'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom