Stranačke aktivnosti     | 09.07.2019. 16:09 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Saopštenje za javnost povodom demotivirajuće konfliktne retorike pojedinih lidera na aktualnom Samitu procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Bosnu i Hercegovinu i region Zapadnog Balkana osloboditi od okova politike konflikta  

Da pojedini domaći i inostrani politički lideri Bosnu i Hercegovinu i dalje shvataju kao poligon za konflikte pokazao je Samit procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava u sklopu bosanskohercegovačkog predsjedanja tom regionalnom inicijativom. Reakcije lidera i njihove izjave za javnost pokazauju da politike konflikta i dalje upravljaju procesima za donošenje odluka te da je Bosna i Hercegovina u njihovim shvatanjima idealna zona za svađe. To je nedopustivo zbog aktualne katastrofalne situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina i region na putu ka EU i NATO Savezu.

Upravo mi u Nezavisnom bloku zagovaramo oslobađanje od politika svađe, inata i traženja problema. Mi želimo pokretanje politika koja uključuju, koje motiviraju i nude rješenja a toga je ovih dana bilo i premalo na pomenutom samitu.

Dominantna politika u Bosni i Hercegovini je politika koja se održava na neprestanim svađama, inatu i traženju problema. Ovakvi skupovi svima nama treba da pomognu a ne da odmažu i produbljuju krize i konflikte.

Državljani zemalja u regionu i u Bosni i Hercegovini su duboko razočarani takvim načinom vođenja politike što isključuje i demotiviše aktivno učešće građana i predstavnika zainteresovanih grupa u donošenju odluka.

Vrijeme je da ovakve retorike neko zaustavi a predstavnici Međunarodne zajednice nose svoj dio odgovornosti jer je oslobađanje i pokretanje BiH u ovakvoj atmosferi skoro pa nemoguće.

Bosni i Hercegovini je neophodno pokretanje procesa demokratskog odlučivanja i vođenja države. Građane moramo motivirati rješenjima.

Press služba Nezavisnog bloka 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

NB

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu