Svijet

Dvije godine nakon oslobođenja, rekonstrukcija je san u iračkom Mosulu

Internet, Mosul dvije godine nakon oslobođenja/Foto:Fena/Xinhua

MOSUL, 9. jula (FENA) - Oružje je utihnulo i euforija pobjede izblijedjela, ali rekonstrukcija ostaje nevjerojatan san za stanovnike iračkog  grada Mosula čak dvije godine nakon oslobođenja od militantne grupe Islamske države (IS), piše Xinhua.

Između 2016. i 2017. godine je devet krvavih mjeseci borbi za oslobođenje pretvorilo hiljade domova u ruševine, a tek nekoliko kuća je obnovljeno.

Znakovi upozorenja su ispisani crvenom bojom na zidovima uništenih zgrada kako bi prolaznike upozorili na potencijalni eksploziv među ruševinama.

Prošle godine, Ali Saadi se nadao da će biti prvi koji će obnoviti kuću kako bi pomogao svojoj porodici da se oslobodi sjena rata, ali siromaštvo i nezaposlenost onemogućili su proces obnove uz odsustvo državne pomoći.

"Nisam mogao ostvariti svoje snove jer je donator plaćao samo da podigne jedan sprat kuće, ja sam nezaposlen, a vlada nije platila nikakvu naknadu", rekao je 45-godišnji  Saadi, za Xinhuu.

Saadijeva kuća uništena je u neselektivnom zračnom napadu koalicije predvođene  Sjedinjenim Državama 2017. godine. On i njegova prvorođena kći su ozlijeđeni tokom žestokih borbi koje su vođene u njegovoj uličici.

Ozljeda je paralizirala njegovu 17-godišnju kćer Abeer, koja sada mora puzati na koljenima ili se kretati u invalidskim kolicima oko kuće koju iznajmljuju za oko 130 američkih dolara.

Saadi je radio kao mesar prije rata, ali njegova trgovina je opljačkana tokom oslobodilačke operacije, a ono što je zaradio u protekloj godini jedva je bilo dovoljno za plaćanje stanarine.

"Za mene je najvažnije vratiti se u svoj dom. Ne mogu više plaćati stanarinu i iscrpljeni smo", rekao je.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.