Svijet     | 09.07.2019. 19:31 |

Dvije godine nakon oslobođenja, rekonstrukcija je san u iračkom Mosulu

FENA Internet

MOSUL, 9. jula (FENA) - Oružje je utihnulo i euforija pobjede izblijedjela, ali rekonstrukcija ostaje nevjerojatan san za stanovnike iračkog  grada Mosula čak dvije godine nakon oslobođenja od militantne grupe Islamske države (IS), piše Xinhua.

Između 2016. i 2017. godine je devet krvavih mjeseci borbi za oslobođenje pretvorilo hiljade domova u ruševine, a tek nekoliko kuća je obnovljeno.

Znakovi upozorenja su ispisani crvenom bojom na zidovima uništenih zgrada kako bi prolaznike upozorili na potencijalni eksploziv među ruševinama.

Prošle godine, Ali Saadi se nadao da će biti prvi koji će obnoviti kuću kako bi pomogao svojoj porodici da se oslobodi sjena rata, ali siromaštvo i nezaposlenost onemogućili su proces obnove uz odsustvo državne pomoći.

"Nisam mogao ostvariti svoje snove jer je donator plaćao samo da podigne jedan sprat kuće, ja sam nezaposlen, a vlada nije platila nikakvu naknadu", rekao je 45-godišnji  Saadi, za Xinhuu.

Saadijeva kuća uništena je u neselektivnom zračnom napadu koalicije predvođene  Sjedinjenim Državama 2017. godine. On i njegova prvorođena kći su ozlijeđeni tokom žestokih borbi koje su vođene u njegovoj uličici.

Ozljeda je paralizirala njegovu 17-godišnju kćer Abeer, koja sada mora puzati na koljenima ili se kretati u invalidskim kolicima oko kuće koju iznajmljuju za oko 130 američkih dolara.

Saadi je radio kao mesar prije rata, ali njegova trgovina je opljačkana tokom oslobodilačke operacije, a ono što je zaradio u protekloj godini jedva je bilo dovoljno za plaćanje stanarine.

"Za mene je najvažnije vratiti se u svoj dom. Ne mogu više plaćati stanarinu i iscrpljeni smo", rekao je.

Uprkos ozljedama koje su Laith Najim i njegov sin pretrpjeli kada je minobacačka granata pala na ulazna vrata njihove kuće, Najim i dalje misli da je on "najsretniji čovjek na svijetu" jer je njegov dom jedini ostao gotovo netaknut nakon katastrofalne bitke.

"Veoma sam sretan jer je moja kuća bila gotovo netaknuta, osim male štete koju je popravila grupa za pomoć i sada živimo ovdje", rekao je ribar Najim u razgovoru  Xinhui.

Najim je ispričao koliko je njegovih susjeda tražilo sklonište u njegovom podrumu nakon što su njihove kuće bombardirane tokom borbi.

"Žele se vratiti, no prvo moraju ukloniti ruševine, popraviti kuće a to ne mogu priuštiti", rekao je.

Porodica Najim je do rata provodila slobodno vrijeme na terasi na krovu svoje kuće gdje su uživali u spektakularnom pogledu na grad koji se proteže uz rijeku Tigris.

"Nekad je to bio najljepši pogled na svijetu. Imali smo večeru ovdje i svi su spavali na krovnim terasama svojih kuća tokom vrućih ljetnih noći", prisjetio se dok je sjedio na drvenoj klupi na  krovnoj terasi.

Danas, večeri porodici Najim često pokvari neprijatan vonj trulih tijela zakopanih duboko ispod ruševina, a kojeg nanosi vjetar.

Dana 21. juna 2017.  militanti  tzv. Islamske države su digli u zrak 846 godina staru džamiju Grand al-Nuri i njen kosi minaret.

Dvije godine nakon oslobođenja od IS-a, uništeni minaret još uvijek leži u dvorištu džamije, a okolina izgleda kao groblje, piše Xinhua.

Nekoliko trgovina je otvorenih u blizini džamije i život se polako vraća uz pomoć humanitarnih organizacija koje su sanirale kanalizacijske sisteme, obnovile kuće i pomogle lokalnim stanovnicima da ponovno pokrenu svoje poslovanje.

U obližnjoj čajdžinici mladići u kratkim hlačama i šarenim majicama igrali su karte i pušili. Uživali su u osjećaju slobode, ali su se žalili na nezaposlenost.

Mahmoud Dawoud, 57-godišnji vlasnik trgovine, izjavio je da je područje svjedočilo malom napretku u protekle dvije godine i da se vratilo samo nekoliko porodica.

"Ljudi će se vratiti kada počne obnova, ali do sada su organizacije za pomoć i donatori učinili sve napore, ali vlada nije učinila ništa", rekao je Xinhui.

Dawoud je okrivio dužnosnike u Bagdadu i lokalnu vladu za zatvaranje očiju nad patnjama ljudi.

U aprilu 2018. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Irak i UNESCO potpisali su sporazum o rekonstrukciji džamije al-Nuri i njenog kosog minareta, gdje su UAE obećali da će osigurati više od 50 miliona američkih dolara za taj projekt.

Više od godinu dana poslije najistaknutija znamenitost Mosula još je u ruševinama.

Dana 4. jula 2017., ogromna vatrena kugla udarila je u kuću Firasa Khalida u starom gradu, ubivši njegovu majku i teško ranivši jednu od njegovih kćeri.

Kad se vratio da iskopa tijelo svoje majke ispod ruševina, sve što je uzeo bila je njezina lobanja i gornji dio tijela...sve ostalo je razoreno.

Bez mogućnosti zaposlenja, 42-godišnji Khalid dvije godine živi od donacija.

Na kraju reportaže iz Mosula, u povodu dvije godine od oslobođenja tog iračkog grada, Xinhua opisuje kako  je u gradu humanitarna organizacija dijelila hranu koju je donirala vlada Kuvajta za 2.000 porodica  udovica i siročadi u Mosulu.

Svaka od korpi od 30 kg sadrži  11 osnovnih  namirnica kao što su grah, riža, paradajz i ulje za kuhanje.

Stotine udovica, obučenih u crne abaje i u pratnji svoje djece, čekale su u redu od ranih jutarnjih sati.

Među njima je bila Layla Said, 43-godišnja udovica i majka četiri djevojčice.

"Moj suprug ubijen je u zračnom napadu koalicije 2017. godine", rekla je Said Xinhui, dodajući kako nema izvora sredstava za život i ovisna je  o humanitarnoj pomoć.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu