Ekonomija     | 10.07.2019. 11:47 |

Sastanak u Vladi FBiH - Obnovljen dijalog sindikata i poslodavaca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Na inicijativu predsjednika Sindikata metalaca FBiH Bajre Meleza, u zgradi Vlade FBiH, održan je sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića i federalnih ministara rada i socijalne politike Veska Drljače i energije rudarstva i industrije Nermina Džindića s predstavnicima grupacije industrijskih sindikata iz metalske industrije, elektroprivrede, građevinarstva, tekstila i kože, šumarstva i rudarstva.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH.

Razgovarano je o setu zakona koji su od posebnog interesa za radnike. Predstavnici sindikata pozdravili su odluku Vlade kojom su u budžetu FBiH predviđena sredstva za uvezivanje radnog staža, te iznijeli zahtjev da budu i uvećana ako to bude potrebno. Također je istaknuta važnost što hitnijeg usvajanja zakona o sigurnosti na radu koji je već duži period u parlamentarnoj proceduri.

Posebna pažnja posvećena je razmatranju Nacrta zakona o štrajku, te istaknuta potreba da se sva preostala sporna pitanja usaglase između predstavnika sindikata i poslodavaca u što kraćem periodu.

Zaključeno je da socijalni dijalog nema alternativu, da ga u narednom periodu treba intenzivirati i da rad Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH ne može biti talac nikakvih politika kao ni nefunkcioniranja Saveza samostalnih sindikata BiH, što je trenutno slučaj, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom