Bosna i Hercegovina     | 10.07.2019. 12:01 |

Kavazović i Berton potpisali Izjavu o saradnji IZ u BiH i Misije OSCE-a (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 10. jula (FENA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton potpisali su danas Izjavu o saradnji.

Islamska zajednica u BiH i Misija OSCE-a u BiH tom izjavom zajednički izražavaju spremnost za nastavak i unapređenje saradnje u oblastima prevencije nasilnog ekstremizma, vladavine prava i zaštite ljudskih prava, uključujući promovisanje slobode vjere i uvjerenja.

Berton i Kavazović su podsjetili da Misija  OSCE i Islamska zajednica blisko sarađuju u provođenju širokog spektra programskih aktivnosti, ali i onih usmjerenih na prevenciju nasilnog ekstremizma, unapređenje uslova za ostvarivanje prava na slobodu vjere i uvjerenje, te promociju međureligijskog dijaloga.

- Uloga vjerskih zajednica je ključna u promociji  pozitivnih vrijednosti i tolerancije u multikulturalnim društvima, posebno na lokalnom nivou. Zato mi je drago što smo ovom izjavom potvrdili opredijeljenost nastavku zajedničkog djelovanja - kazao je ambasador Berton.

Reis Kavazović je rekao da je BiH suočena sa mnogo problema kao što su mržnja prema drugom i drugačijem, islamofobija, ali zajedničke vrijednosti na kojim Islamska zajednica i OSCE-u ustrajavaju su poštovanje slobode vjere, vjeroispovijesti, dostojanstvo svakoga čovjeka.

Dodao je kako IZ u BiH kroz svoje učenje nastoji te vrijednosti ukorijeniti u bh. društvo i svoje članice.

- Mi bosanski muslimani ovih dana obilježavamo 11. juli - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, potpuno svjesni šta je to značilo u prošlosti, šta bi to moglo značiti u budućnosti, ukoliko ne budemo vrlo odlučni da se tim pošastima suprotstavimo – kazao je Kavazović.

Mi vidimo OSCE, dodao je, kao partnera IZ BiH, želimo nastaviti tu saradnju u nadi da ćemo koliko je god to u našoj moći suzbijati negativne posljedice mržnje, a promovirati iskonske vrijednosti na kojima bi trebala da počiva svaka zajednica.

Berton i Kavazović su ukazali na dugogodišnju i prijateljsku saradnju institucija IZ u BiH i OSCE-a, te strateško partnerstvo u nizu projekata i aktivnosti, promoviranju slobode vjere i uvjerenja i  pružanju podrške međureligijskom dijalogu.

Povod potpisivanja današnje izjave je i pokretanje projekta E-Ilmijja koji je razvijen uz podršku Misije OSCE- u BiH i nudi online platformu za obuku imama na polju prevencije nasilnog ekstremizma.

Pogledajte http://fena.ba/video/3161

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1b2LnjvnGSx0k7EWBhsiQ-29y1NA_8aHZ?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Islamska zajednica u BiH finansira pokretnu ambulantu u Gazi

Islamska zajednica: Podmetanja o navodnim 'terorističkim ćelijama' su zlonamjerna i tendenciozna

Projektom 'My Green Network' učenici medresa u BiH realizirali osam društveno korisnih projekata

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!