Stranačke aktivnosti | Saopćenje

Saopćenje za javnost GDSBiH

Građanska demokratska stranka BiH obnavlja zahtjev da OUN preuzme odgovornost za budućnost Srebrenice i porodica žrtava genocida u skladu sa činjenicom da se prema presudama Međunarodnog suda pravde dogodio zločin genocida u  Srebrenici-UN ZAŠTIČENOJ ZONI.

Osim pravosnažnih  presuda nadležnih pravosudnih  institucija UN  pojedincima i osude za nesprječavanje zločina genocida potrebno je da se donese i obavezujuća rezolucija za članice OUN da se u njihovim zakonima onemoguči i kažnjava negiranje genocida. 

Istovremeno,OUN i njene agencije trebaju preuzeti sve obaveze za održivi razvoj Srebrenice i trajnu podršku preživjelim članovima porodica žrtava genocida.Na tome je GDS BiH  insistirao i 1995. i  taj naš zahtjev ne zastarjeva kao ni zločin genocida.

Dan žalosti 11.juli je Dan kada  čovječanstvo odaje poštu žrtvama genocida u Srebrenici , treba biti i Dan zavjeta da će se probuditi savjest su/odgovornih za zločin genocida.Dan koji nas povezuje bolom i tugom sa majkama Srebrenice trebao bi biti i Dan u kojem smo posvećeni istini i pravdi.

PRES GDSBiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.