Ekonomija     | 10.07.2019. 14:33 |

Usvojen Pravilnik o poticajima u poljoprivredi u Brčko distriktu

FENA Saopćenje

BRČKO, 10. srpnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u srijedu Pravilnik o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2019. godinu, koji je u odnosu na prošlogodišnji, izmijenjen u dijelu koji se odnosi na uvođenje poticaja izgradnje ribnjaka ali i proizvodnje ribe.

 "Novina je i da potičemo kapitalne investicije poljoprivredne mehanizacije kao i objekte za mljekarstvo. U ovom pravilniku nema većih financijskih promjena u pogledu poticanja određenih kategorija ili određene proizvodnje. Novine su napravljene kada je riječ o korištenju poljoprivrednog zemljišta u zakup koje je u vlasništvu Brčko distrikta.

 Prema usvojenom pravilniku svi oni koji sudjeluju na licitaciji i koji budu izabrani kao najbolji ponuđači, a ne zaključe ugovor nemaju pravo na poticaj", rekao je šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Zoran Gajić. 

 Vlada je usvojila i zaključke o davanju suglasnosti na nacrte odluka o izmjeni organizacijskih planova Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinacije aktivnosti na suzbijanju korupcije i Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

 Usvojen je i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Odluku o raspodjeli neraspoređene neto dobiti JP "Putevi Brčko" d.o.o. Brčko distrikt BiH iz 2018. godine.

 Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o kriterijumima i načinu dodjele stipendija redovitim studentima Brčko distrikta BiH za razdoblje 1.1.2019. do 30.9.2019. godine kao i Prijedlog odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovitim studentima.

 Na osnovu odluke, dodijelit će se 160 stipendija, a javni poziv za studente bit će raspisan najdalje sljedećeg tjedna.

 "On će biti dovoljno dugo otvoren jer znamo da slijede ljetne pauze i da fakulteti ne rade, kako bi studenti mogli izvaditi sve potrebne potvrde i aplicirati za stipendiju", pojasnio je šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović.

 Na sjednici je usvojen i Nacrt zakona o poslovnim zonama Brčko distrikta BiH i Prijedlog odluke i izmjeni Odluke o ustupanju drvne mase osobama u stanju socijalne potrebe, obiteljima s djecom s posebnim potrebama, korisnicima prava stalne osnovne novčane pomoći i korisnicima prava dodatka za njegu i pomoć od druge osobe.

 Do konačne podjele, drvna masa će biti dodjeljivana prema spisku korisnika koji će sačiniti Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH - Pododjeljenje za socijalnu zaštitu - Centar za socijalni rad.

 Vlada je usvojila i Elaborat o opravdanosti osnivanja u Brčkom visokoškolske javne ustanove "Univerzitet za poslovni inžinjering i menadžment Banja Luka", izvijestila je Vlada Brčko distrikta BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo