Regija     | 10.07.2019. 15:21 |

Izaslanstvo Foruma Bošnjaka CG odat će počast žrtvama genocida u Srebrenici

FENA Mladenka Krilic

PODGORICA, 10. srpnja (FENA) - Izaslanstvo Foruma Bošnjaka Crne Gore u četvrtak će polaganjem cvijeća i minutom šutnje odati počast žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, 1995. godine.

To će, kako se navodi, biti dan sjećanja i na sve ostale civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ, u razdoblju od 1991 do 2001. godine.

Forum podsjeća da je u oružanim sukobima bilo više stotina tisuća poginulih, nestalih ili prognanih, stradala su 272 građanina Crne Gore, među kojima i 12 civila.

Za 53 crnogorska građanina nisu sa sigurnošću utvrđene okolnosti stradanja.

Najmlađi stradali je 16-godišnji Senad Đečević, koji je 27. veljače otet iz voza Beograd-Bar, a potom i likvidiran zajedno sa još najmanje 18 odabranih putnika. Najstarija žrtva je 95- godišnji Latif Bungur iz Bukovice kod Pljevalja - navodi Forum kojeg prenosi RTCG.

Povjerenstvo Vlade Crne Gore za nestale osobe raspolaže dokumentacijom za 66-oro, tokom spomenutog razdoblja - šest u Hrvatskoj, 15 u Bosni i Hercegovini i 45 na Kosovu.

Iz Foruma Bošnjaka podsjećaju da je ova godina jubilarna - deseta godišnjica usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Europskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i, indirektnom, ustanovljavanju dana sjećanja i na sve ostale civilne žrtve sukoba vođenih u tom razdoblju na prostorima bivše SFRJ.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Češka Republika namjerava podržati Rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana