Bosna i Hercegovina     | 11.07.2019. 10:01 |

Mogherini i Hahn - Pokušaji mijenjanja istorije u BiH su neprihvatljivi

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 11. jula (FENA) - Nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili veličanju ratnih zločinaca. Pokušaji mijenjanja istorije u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugo su neprihvatljivi, navodi se u izjavi visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini i evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna povodom 24. godišnjice genocida i komemoracije u Srebrenici.

Mogherini i Hahn su u izjavi naveli kako je BiH izrazila želju da postane članica Evropske unije i prioritetno je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promociji dijaloga i poštovanja, 

- Danas obilježavamo godišnjicu genocida u Srebrenici. Iako se desila prije 24 godine, ova tragedija nas i danas proganja. U svojim srcima i mislima smo sa žrtvama i svima onima na čije živote su uticali ovi tragični događaji. Naša je zajednička dužnost da se uvijek sjećamo Srebrenice u kojoj se desio za čovječanstvo jedan od najmračnijih momenata u modernoj evropskoj istoriji. Dok se prisjećamo, imamo i odgovornost da učvrstimo mir i osiguramo stabilnu budućnost za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Moramo okončati praksu nekažnjavanja i prevazići zaostavštine prošlosti, istaknuto je u izjavi.

Mogherini i Hahn su također naveli kako Evropska unija ostaje opredijeljena pružanju podrške Bosni i Hercegovini u uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo, saopćeno je iz Delegacije EU. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana