Bosna i Hercegovina     | 11.07.2019. 12:08 |

Agius: U Haagu nedvosmisleno utvrđen genocid u Srebrenici

FENA Hana Imamović

SREBRENICA, 11. jula (FENA) - Presude Međunarodnog suda za krivične sudove u Haagu bile su prvi pravni akti koji su nedvosmisleno utvrdili da je počinjen genocid u tadašnjoj sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici i to nije nešto o čemu odlučuju političari nego sudovi.

Istaknuo je danas predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, institucije koja je pravni nasljednik tog suda, Carmel Agius u obraćanju na komemoraciji povodom obilježavanja 24. godišnjice od najvećeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Uz izraze saučešća članovima porodica ubijenih, napomenuo je da se u ovom sudu više od 25 godina osiguravaju međunarodnu pravdu i zahvaljujući tom nepovratno se promijenio međunarodno pravni aspekt jednako kao što se promijenila situacija u Bosni i Hercegovini o ovom događaju.

Podsjetio je i da su oni koji su najodgovorniji za počinjenje zločina tokom sukoba početkom devedesetih prošlog stoljeća izvedeni su pred lice pravde i utvrđena je njihova odgovornost za ubijene, ali utvrđene su i historijske činjenice dešavanja u ovoj zaštićenoj zoni UN-a.

- Činjenice potvrđuju da je genocid pažljivo planiran, sistematski i brutalan provođen u samo nekoliko dana, a njegov rezultat je više od 8.000 ubijenih muškaraca i dječaka muslimana. Njihova tijela u bačena u masovne grobnice, a potom su ekshumirana - kazao je Agius.

Napomenuo je da posljedice stravičnih stradanja svakodnevno osjećaju preživjeli članovi porodica ubijenih, oni trpe bezdušne izjave onih koji negiraju genocid usprkos velikom broju dokaza i presuda međunarodnih sudova.

- Negiranje genocida ima cilj da vas povrijedi. To je jedan od načina na koji se nastavlja genocid, njegova intencija je da se spriječi zalječenje rana, koristi se za političke poene onih u čiji prilog ide postojanje podijeljene BiH - stava je Agius.

Pozvao je okupljene na mjestu gdje su počinjeni takvi zločini da se ujedine u glasovima protiv mržnje, pozvao je i na preuzimanje odgovornosti za borbu protiv ovakvih pojava.

Nakon komemoracije i obraćanja zvanica trebalo bi uslijediti odavanje počasti i polaganje cvijeća na Memorijalni kamen u mezarju Potočari.

Nakon današnje zajedničke dženaze i ukopa broj žrtava koje su posljednje počivalište našli u tom memorijalnom centru u Potočarima bit će 6.643, a traga se za još oko 1.000 osoba koje se vode kao nestali.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vučić: Srbija će se suprotstaviti svjetskim silama kada je u riječ o rezoluciji o Srebrenici

Sabor Islamske zajednice podržao usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Srbija: Vučić pisao europskim čelnicima u povodu najava o prijemu Kosova u Vijeće Europe

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!