Bosna i Hercegovina     | 11.07.2019. 12:42 |

Fejzić: Onaj ko negira genocid ima srce zatrovano mržnjom

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO/SREBRENICA, 11. jula (FENA) - Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "sigurne zone Ujedinjenih naroda" Srebrenica 1995. godine Hamdija Fejzić na početku komemoracije rekao je da su danas u Potočarima primjereni samo molitva i šutnja.

- Danas smiraj nalaze 33 žrtve od ukupno 8.372 ubijenih, nama u amanet ostaje da tragamo za preostalih nekoliko hiljada. Pozivamo naše komšije da nam u tome pomognu, da se uzdignu i to učine - kazao je Fejzić.

Podsjetio je na presude Haškog suda kojima je utvrđen zločin genocida, ali i na činjenicu da vlasti bh. entiteta Republika Srpska pokušavaju negirati te presude.

- Srebrenica svugdje u svijetu asocira na genocid i svi to znaju, mjesto na kojem se desilo veliko zlo, najveći i jedini genocid počinjen na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Onaj ko negira genocid ima srce zatrovano mržnjom, prvo prema svim ljudima, a onda i prema državi BiH - kazao je.

Naglasio je da Organizacioni odbor za obilježavanje 24. godišnjice gencida na Bošnjacima sigurne zone Ujedinjenih naroda Srebrenica poziva visokog predstavnika u BiH da koristeći ovlasti proglasi zakon o zabrani negiranja genocida.

- Pružamo ruku mira našim komšijama, našim sugrađanima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Ovo je mjesto gdje se danas ljudi uče kako se boriti između dobra i zla, naš izbor je put dobra, put hrabrosti jer želimo da pogledamo istini u oči i da se suočimo sa teškom i krvavom prošlošću kako bi iza tamnih oblaka ugledali svjetliju budućnost - mišljenja je on.

U konačnici, pozvao je predstavnike kompanija i mlade poduzetnike da otvore nova radna mjesta u Srebrenici kako bi donijeli dobro i prosperitet u taj grad.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'