Bosna i Hercegovina     | 11.07.2019. 13:31 |

Brojne delegacije danas u Potočarima

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 11. jula (FENA) - Brojne delegacije iz BiH i širom svijeta prisustovale su danas obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

I ove godine u Potočarima su "Žene u crnom" iz Begograda, a među njima je i dvadeset šestogodišnjakinja Nevena Todorović. Ona je prvi put u Potočarima, i kaže da je veoma potresno biti tu.

- Sjećanje je jače od smrti i jako je važno da budemo danas ovdje, da pokažemo da postoje građani u Beogradu koji se sjećaju genocida u Srebrenici i koji pozivaju građane na odgovornost, da priznaju genocid i prestanu da ga negiraju. Jako je važno da pokažemo naše saučešće porodicama žrtava i da pokažemo poštovanje prema žrtvama genocida - izjavila je Todorović.

Ističe da se u Srbiji i dalje konstatno negira genocid.

- Ponovo imamo taj ciklus reviozionizma prošlosti i naša premijerka konstantno negira genocid u Srebrenici. Mi dok se ne budemo suočili s prošlošću nikada nećemo nastaviti dalje i nećemo uspostaviti normalne odnose u regionu - poručila je Todorević.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Vučić: Srbija će se suprotstaviti svjetskim silama kada je u riječ o rezoluciji o Srebrenici

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana