Svijet     | 11.07.2019. 15:31 |

Slovenski parlament minutom šutnje odao počast žrtvama srebreničkog genocida

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 11. srpnja (FENA) - Slovenski parlament u četvrtak je prekinuo redovito zasjedanje i minutom šutnje odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, a zločin su tim povodom osudili predsjednik parlamenta i drugi političari.

 "Naša je zadaća da uspomenu na srebrenički zločin kao opomenu i dalje čuvamo. Trebamo uvijek i posvuda odbacivati sve pokušaje da se krivo prikazuje opseg tog zločina, da se negira neosporna činjenica da se radi o genocidu ili da se motivi genocida pokušavaju racionalizirati. Iz tog zločina moramo učiti i dati sljedećim naraštajima dar razumijevanja bolje budućnosti za sve nas", kazao je u govoru slovenskim zastupnicima predsjednik parlamenta Dejan Židan.

 Na godišnjicu srebreničke tragedije izjavom je reagirao i ministar vanjskih poslova Miro Cerar rekavši da je današnji dan "bolna uspomena na žrtve genocida u Srebrenici".

 "Poklon tim žrtvama moralna je obveza, kako srebrenička tragedija nikad ne bi utonula u zaborav. Opraštati ne znači i zaboraviti, a zločince treba kazniti, Srebrenica je opomena kamo vode militantni nacionalizam, neprijateljski populizam te retorika koja se zasniva na huškanju protiv drugih naroda", naveo je u izjavi za javnost šef slovenske diplomacije.

 Cerar je dodao da je godišnjica srebreničkog genocida ujedno opomena da preventivno treba činiti sve da Europa bude područje mira i miroljubivog suživota država i naroda, te prostor poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

 Minuta šutnje uz obljetnicu zločina u Srebrenici održana je u Ljubljani i pred gradskom vijećnicom, a prisustvovali su i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković te muftija Islamske zajednice u Sloveniji Nedžad Grabus, prenosi Hina. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo