Bosna i Hercegovina     | 11.07.2019. 16:53 |

Vlada RS-a protiv Sporazuma o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 11.jula (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) nije saglasna sa Sporazumom o finansiranju državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2018. godinu, imajući u vidu da su, kako je saopćeno, u procesu izrade akcionih dokumenata za 2018. godinu uočena značajna proceduralna odstupanja od odredbi Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH.

Tvrde da nisu u potpunosti uvažavani stavovi nadležnih institucija RS-a u procesu izrade pojedinih akcionih dokumenata koji čine sastavni dio predmetnog sporazuma.

Iz Vlade RS-a je saopćeno da ne prihvata bilo kakve aktivnosti koje bi proizilazile iz akcionih dokumenata za IPA 2 za 2018. godinu, a koje nisu u skladu sa ustavnim rješenjima u BiH, te sa kojima se nisu saglasile nadležne institucije RS-a.

-Vlada RS-a zahtijeva da se sve buduće aktivnosti u vezi sa programiranjem državnih paketa IPA vrše isključivo kroz radna tijela uspostavljena sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, pri čemu je neophodno i neizostavno pravovremeno učešće svih relevantnih institucija iz RS-a u procesu programiranja putem radnih tijela formiranih u okviru navedenog sistema, kako bi se omogućilo efikasno provođenje projekata u budućem periodu - saopćeno je iz Vlade RS-a.

Informacija o Sporazumu o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH za 2018. godinu između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH razmatrana je na današnjoj sjednici entitetske vlade.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!