Bosna i Hercegovina     | 12.07.2019. 09:00 |

Ejubović traži veći angažman vlasti u rješavanju problema migranata u Hadžićima

FENA Saopćenje

HADŽIĆI, 12. jula (FENA) - Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović obišao je Centar za migrante 'Ušivak' i sa rukovodstvom pokušao iznaći rješenja za određene probleme u vezi migranata, koji različitim putevima dolaze do Hadžića.

Načelnik Ejubović naglasio je da je primjetan izostanak koordinirane akcije, svih struktura vlasti u BiH, počevši od nivoa Kantona Sarajevo pa do nivoa države.

- Ne primjećuje se da su ti nivoi vlasti prisutni u Centru za migrante 'Ušivak', bilo kakvom akcijom. Sve ovo je organizirano bez konsultacija s lokalnom zajednicom. Insistirat ćemo da viši nivoi vlasti poduzmu korake u poboljšanju uvjeta života u Centru i života lokalnog stanovništva. Ako to izostane, poduzet ćemo radikalnije mjere - kazao je.

Općinski načelnik predložio je da broj migranta u prihvatnom centru 'Ušivak' bude smanjen, a nadležni iznađu još jednu lokaciju izvan općine Hadžići.

- To je zadatak prvenstveno Vijeća ministara BiH, Federacije BiH, Kantona Sarajevo, tek na kraju Općine Hadžići - naglasio je.

Ejubović ističe da je 'ponosan na stanovništvo koje je pokazalo ogroman stepen tolerancije i osjećaj empatije za ljude koji su izbjeglice'.

- Ne tako davno, mi smo bili u njihovoj situaciji - istaknuo je. Pohvalio je i stepen organizacije koji su postigli uposlenici Međunarodne organizacije za migrante i Službe za poslove sa strancima u prihvatnom centru i 'svima nama koliko toliko olakšali problem'.

Prema službenim podacima, u Centru za prihvat migranata u Hadžićima trenutno ih je 723. Stanje na terenu teško je pratiti, zbog konstantnog priliva ali i zbog činjenice da mnogi ipak svakodnevno uspijevaju ići dalje prema Hrvatskoj.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, u junu ove godine u TRC 'Ušivak' ukupno je ušlo 1.258 migranata, a izašlo 1.316. Najviše ih dolazi iz Pakistana 553. Slijede Irak (174), Sirija (88), Iran (87), Alžir (87), Maroko (80), Afganistan (73), Libija (29), Bangladeš (23), Palestina (17), Nepal (14), Tunis (10), Indija (9).

- Od osnivanja Centra za migrante 'Ušivak', kroz Hadžiće je prošlo više od 6.000 migranata i izbjeglica. Gotovo svakodnevno nove grupe dolaze do Hadžića, različitim putevima. U nedostatku smještajnih kapaciteta prisiljeni su spavati na otvorenom, u parkovima, na prugama - saopćila je Press Općina Hadžići.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Hadžići daje 30.000 KM hitne pomoći stanovništvu Gaze

U procesu ekshumacije u Hadžićima pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

Hadžići prvi iz Bosne i Herecegovine dostavili pomoć Turskoj

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana