Ekonomija     | 12.07.2019. 11:34 |

Sarajevo Halal Fair 2019 predstavljen u Hrvatskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Bosna Bank International (BBI) i Islamska razvojna banka (IsDB), organizatori Međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019, u saradnji sa Centrom za certificiranje halal-kvalitete u Hrvatskoj su u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Zagrebu održali prezentaciju drugog po redu SHF-a 2019.

- Potražnja za halal-proizvodima i uslugama u svijetu bilježi ubrzan rast pa je SHF 2019 prilika proizvođačima roba i pružateljima usluga koje su halal certificirane da se predstave distributerima i uvoznicima iz cijelog svijeta, ali isto tako i lokalnom tržištu koje sve više traži proizvode sa halal-certifikatom - istaknuo je direktor marketinga i komunikacija BBI banke Dino Selimović.

Naglasio je da svjetsko halal-tržište pokazuje ubrzan trend rasta što ga čini izuzetno zanimljivim svim proizvođačima halal-proizvoda i pružateljima halal-usluga u našem regionu, saopćeno je iz BBI-a.

- Mnoge hrvatske kompanije već niz godina imaju halal certifikat za svoje proizvode i zahvaljujući njemu, kao dodatnoj vrijednosti, dolaze do kupaca u svijetu, no jednako tako i kroz turističku ponudu je osiguran plasman proizvoda i usluga. Zagrebački Centar za certificiranje halal-kvalitete je ujedno i mjesto na kojem se u Hrvatskoj može steći certifikat koji vrijedi u cijelom svijetu - dodao je Selimović.

Posebno je potencirao činjenicu da se hrvatskim kompanijama koje imaju pogone u Bosni i Hercegovini, nakon potpisivanja Ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, otvara veliko tržište na kojem vlada ogromna potražnja za halal-proizvodima, a proizvodi iz BiH na osnovu ovog Ugovora imaju isti tretman kao i domaći.

- SHF 2019 je idealna prilika kompanijama iz Hrvatske da se predstave halal-tržištu koje se procjenjuje na 1,5 milijardi konzumenata širom svijeta. Hrvatska je halal friendly destinacija, jedna od malobrojnih koja ima niz hotela i turističkih sadržaja s halal-certifikatom, što je svakako posebno pozicionira u regiji i svijetu - istaknuo je rukovodilac Centra za certificiranje halal-kvalitete u Republici Hrvatskoj Aldin Dugonjić.

Predstavnicima hrvatskih kompanija najavljeno je da će se u okviru SHF 2019 održati poslovni sastanci, stručna predavanja, a posebna pažnja će biti posvećena prehrambenim proizvodima, turizmu, finansijama i investicijama, zdravstvu, kozmetici i lijekovima, kao i dizajnu, modi, umjetnosti te kreativnim industrijama.

Najveći sajam halal-proizvoda u Jugoistočnoj Evropi bit će održan od 26. do 28. septembra u Centru Skenderija u Sarajevu, a očekuje se više od 100 izlagača iz zemalja regije i svijeta.

Organizatori predviđaju da će i ovogodišnji SHF posjetiti više od 10.000 ljudi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv troje krijumčara droge vrijedne 3,3 milijuna eura

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana