Bosna i Hercegovina     | 12.07.2019. 11:10 |

Cvijeće za civilne žrtve rata Banje Luke uz poruku 'Ne ponovilo se'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12.jula (FENA) – U znak sjećanja na civilne žrtve rata danas je spušteno cvijeće niz Vrbas s mosta u Banjoj Luci uz poruku "Ne ponovilo se" i „Gradimo mir zajedno“.

To je prva manifestacija 16. susreta Banjalučana "Vezeni most -2019.", koji će trajati do 16. jula.

Član Organizacionog odbora 16. susreta Banjalučana "Vezeni most" Hazim Maglajlić rekao je da je poruka manifestacije i širenje suživota.

- Nastojimo da sve veći broj naših sugrađana prisustvuje našim susretima i da ovaj vezeni most poveže sve strane koje su se u posljednjem ratu u BiH rasule kao maslačci – rekao je Maglajlić.

Ističe da bi gradske vlasti trebalo da prihvatu inicijativu da banjalučka pjesnikinja Nasiha Kapidžić-Hadžić dobije ulicu u svom rodnom gradu.

Nasiha Kapidžić-Hadžić je ime koje, kako je naveo, mnogo znači, ali je pitanje da to prepoznaju sadašnji stanovnici Banje Luke.

-Gradske vlasti inače nemaju sluha za sastanke s dijasporom i razgovore o toj temi. Zato ove godine nismo ni uvrstili u program manifestaciju tribinu građana s vlastima Banje Luke, jer se prošle godine nisu ni odazvali..., rekao je Maglajlić.

Organizator manifestacije "Ne ponovilo se" Atif Turčinhodžić je rekao da se ta poruka odnosi na sve civilne žrtve rata, bez obzira na vjersku ili neku drugu pripadnost.

Naophodno je, kazao je, da se razvija kultura sjećanja.

Turčinhodžić je izrazio očekivanje da će mlađe generacije nastaviti da se povezuju.

I Mirsad Filipović, predsjednik Saveza Banjalučana u Švedskoj je rekao da “Vezeni most” ima za cilj spajanje ljudi i izgradnju povjerenja.

Ukazao je da je važno njegovati odnose dijaspore i onih koji su ostali u Banjoj Luci.

Početak manifestacije, koju organizuje Međunarodni centar za izgradnju povjerenja „Vezeni most“, označit će večeras himna "Oda radosti" Ludviga van Betovena, a planirani su izložba radova banjalučkih slikara i svečani koncert.

Bit će upriličeno više kulturno-zabavnih, sportsko-rekreativnih sadržaja s ciljem okupljanja i druženje dijaspore i stanovnika Banje Luke.

Kao i prethodnih godina bit će položeno cvijeće na spomen-ploču u dvorištu kuće banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić, a uz prigodan program o legendi o Safikadi bit će zapaljene svijeće, dok tradicionalno muzičko-poetsko veče nosi naziv „Klupa na kraju aleje“.

Banjalučki brend bit će predstavljen kroz „Vrbaski dajak karavan“, a za djecu će biti upriličen igrokaz.

Planiran je 'hommage' zaslužnim Banjalučanima: Fuadu Baliću, Anti Mariću i Slobodanu Popoviću.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu