Svijet     | 12.07.2019. 11:46 |

Grčka priznala Guaida kao prelaznog predsjednika Venecuele

FENA Internet

ATINA, 12. jula (FENA) - Nova grčka vlada saopćila je u petak da priznaje venecuelanskog opozicionog čelnika Juana Guaida kao prelaznog predsjednika države, navodeći da bi to priznanje uvelo Grčku u zajedničku poziciju Evropske unije.

Današnjim saopćenjem ministarstva vanjskih poslova poništava se pozicija prethodne vlade, koja je stala na stranu uzdrmanog venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura. Pedesetak zemalja priznalo je Guaida kao prelaznog predsjednika, navodeći da je Madurov reizbor u prošloj godini bio nelegitiman.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je "odlučilo da prizna predsjednika demokratski izabrane narodne skupštine, Juana Guaida, za prelaznog predsjednika Venecuele, pozivajući ga da sazove slobodne, poštene i demokratske parlamentarne izbore".

Vladajuća konzervativna stranka Nova demokrtija, koju predvodi Kyriakos Mitsotakis, ostvarila je uvjerljivu pobjedu na nedjeljnim izborima, porazivši prethodnu ljevičarsku vladu Alexisa Tsiprasa, prenosi Associated Press.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Stav je Grčke da Evropska unija treba odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Glavna tužiteljica EU tvrdi da grčke vlasti prostavljaju prepreke u istrazi o prošlogodišnjoj željezničkoj nesreći

Porastao broj migranata iz Libije na grčkim otocima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo