Svijet     | 12.07.2019. 12:43 |

Albanska policija uhapsila ruskog borca Islamske države

FENA Internet

TIRANA, 12. jula (FENA) - Ruski državljanin optužen da se borio na strani militantne grupe Islamska država protiv sirijskih vladinih snaga uhapšen je u Albaniji i bit će izručen Rusiji, saopćila je u petak albanska policija.

Policija je navela da je 34-godišnji muškarac, identifikovan kao R.M., koji je rođen u ruskom gradu Norilsku i njegov je mještanin, ušao u Albaniju ilegalno nakon što je sud u ruskoj Čečenskoj Republici presudio u aprilu 2015. da treba biti uhapšen kao pripadnik terorističke grupe.

- U junu 2013., taj čovjek je otputovao iz Rusije u Siriju, pridružio se nelegalnoj oružanoj grupi po nazivu "Islamska država" i aktivno je učestvovao u borbama protiv vladinih snaga u Siriji - navodi se u policijskom saopćenju.  

Policija navodi da je antiteroristička jedinica Albanije, članice NATO-a, na zahtjev moskovskog Interpola provela nekoliko mjeseci locirajući i identifikujući ruskog državljana koji je posjetio Albaniju tokom ljetnog odmora. Sve veći broj ukrajinskih i ruskih građana posjeti Albaniju tokom ljetnih odmora, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Italijanska policija uhapsila Tadžikistanca zbog povezanosti s terorizmom

Jedna osoba uhapšena zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Osam poginulih u padu automobila u rijeku u Albaniji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'