Stranačke aktivnosti | Saopćenje

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Svjedoci smo svojevrsne, prije svega radničke drame koja se ovih dana odvija u Mostaru, a vezano za gašenje i propast još jednog bosanskohercegovačkog privrednog giganta – Aluminijskog Kombinata Mostar. 

Njegova dalja sudbina može se posmatrati prije svega kroz prizmu njegove važnosti za Hercegovinu i kroz sudbinu radnika i njihovih obitelji. 

Stoga, Demokratska fronta traži hitno održavanje zajedničke sjednice Vlade Federacije i Vlade Republike Hrvatske. 

Dvije Vlade (Vlada FBiH i Vlada Republike Hrvatske) imaju 56% vlasništva i 100% odgovornosti za sudbinu „Aluminijuma“ i njegovih radnika. Put je imenovanje nove stručne uprave i podrška uspostavljanju proizvodnje. Na ovaj način prestaje kriminalni uticaj na Kombinat, koji ga je i doveo do gašenja, a što su radnici i sami prepoznali. 

Ovo podrazumijeva i promptni angažman svih tužiteljskih, pravosudnih i policijskih institucija na preispitivanju rada svih dosadašnjih uprava u ovom Kombinatu i podnošenje kaznenih prijava protiv svih koji su, raznim partijsko kadrovskim kombinacijama doveli ovaj kolektiv do propasti.  

U navedenom kontekstu Klub Demokratske fronte u ZD Parlamenta FBiH će i formalizirati navedenu inicijativu.

DF
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.