Bosna i Hercegovina     | 12.07.2019. 13:30 |

Retroaktivna isplata stipendija studentima u BPK Goražde  

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12.jula (FENA) – Stotinu osamdeset studenata s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ostvarilo je pravo na dodjelu stipendija iz kantonalnog budžeta, u akademskoj 2018./2019. godini.

Iako je akademska godina završena, ugovori o dodjeli stipendija potpisani su tek danas u ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Studenti kažu da će im sredstva koja će dobiti retroaktivno, poslužiti za narednu studijsku godinu.

- S obzirom na to da se tek sada isplaćuju stipendije za prošlu godinu, mislim da će mi ova novčana podrška, ako sve bude u redu, dosta značiti u narednoj fakultetskoj godini. Smatram da su resorno ministarstvo, odnosno čitava vlada BPK Goražde nekim dijelom krivci za kašnjenje u isplati stipendija. No, treba pozitivno razmišljati i nadam se da će u predstojećoj godini taj proces isplate krenuti u januaru - izjavio je student treće godine novinarstva Haris Tutić.

Iznos stipendija kreće se u rasponu od 130 do 190 KM, zavisno od fakulteta, a u ove svrhe u budžetu je planirano 150.000 KM.

Iz resornog ministarstva najavili su da će ubrzo uslijediti nova konkursna procedura za dodjelu stipendija u narednoj studijskoj godini.

- S obzirom na broj prijavljenih studenata koji su aplicirali za dodjelu stipendije, jasno je da je većini njih potrebna podrška i kroz institucije vlasti, takođe i podrška roditeljima. Trebamo podržavati najuspješjnije studente ali vodimo računa i o socijalnom aspektu ove podrške jer ima roditelja koji njihovim primanjima ne mogu obezbijediti finansijsku podršku za studij njihove djece. Svakako se moramo potruditi da u narednom periodu kompletan ciklus teče na vrijeme što znači i da isplata stipendija ide normalnom dinamikom - kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Dodijeljene Napretkove stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj

Grad Konjic stipendira 150 studenata i srednjoškolaca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo