Svijet     | 12.07.2019. 14:18 |

Voz dopremio 2,5 miliona litara vode u indijski grad Chennai

FENA Internet

JOLARPETTAI, 12. jula (FENA) - Prvi voz s vagonima vode u petak je došao u indijski grad Chennai, industrijsko središte s 4,5 miliona stanovnika koje već mjesecima pati od nestašice vode.

Voz s 50 vagona dopremio je 2,5 miliona litara vode u grad na jugoistoku Indije, a očekuje se kako će isti vozovi pristizati i idućih dana, prugama koje su oslobođena za njihovo kretanje, kazali su iz željeznice.

Voz je za pet sat prešao 217 kilometara puta između Jolarpettaija i Chennaija. Voda je napunjena kod brane Mettur, jedne od najvećih u Indiji. Rezervoari koji su dosad osiguravali zalihe vode za Chennai, ovoga su ljeta presušili, a iz vodovoda je smanjen kapacitet  za 40 posto, dok se svakog dana cisternama osiguravaju ograničene zalihe vode.

Indijske vlasti u četvrtak su napunile spremnike vodom i natovarile ih u voz u južnoj državi Tamil Nadu kako bi opskrbile svoju proizvodnu prijestolnicu Chennai gdje su rezervoari presušili.

Tehničari na željezničkoj stanici u Jolarpettaiju, udaljenoj 217 km od Chennaija, radili su rano od četvrtka kako bi popunili pedeset vagona s po 50.000 litara vode iz južne indijske rijeke.

'Vodeni' voz je u petak stigao kako bi pružio prijeko potrebnu pomoć u automobilskom centru nazvanom 'indijski Detroit'.

Nedostatak vode primorao je  neke škole na prisilio zatvaranje, dok poduzeća traže od zaposlenika da rade od kuće.

I ostali indijski gradovi, uključujući glavni grad New Delhi i tehnološki centar Bengaluru, također se bore s nestašicom vode, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba u posjeti Indiji iduće sedmice

Indija potpisuje ekonomski sporazum s grupom evropskih zemalja od 100 milijardi dolara

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom