Bosna i Hercegovina     | 12.07.2019. 15:36 |

Počela rekonstrukcija spomen obilježja "Goražde grad heroj, svojim braniocima"

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12. jula (FENA) - Rekonstrukcija centralnog spomen obilježja "Goražde grad heroj, svojim braniocima" počela je danas u prisustvu predstavnika BPK Goražde i lokalnih zajednica te boračkih udruženja. 

Projekat vrijedan oko 140 hiljada KM bit će realizovan u dvije faze, a izvođač radova je GPD "Drina" Goražde. Projekat zajedno finansiraju Vlada BPK sa 100.000 KM dok će Grad Goražde u ove svrhe izdvojiti 31.000 KM.

Realizacija prve faze projekta koštat će 63.000 KM. Premijerka BPK Goražde Aida Obuća izrazila je nadu da će ona biti završena u planiranom roku.

- Svi smo saglasni da grad Goražde kao „grad heroj“ i kanton zaslužuje jedno reprezentativno spomen obilježje za sve branioce. Ovo je priča koja se dugo pričala, ali evo u ovoj godini će se i konkretizirati. Ugovor je potpisan prije mjesec dana i mi smo svoj dio obaveze što se tiče plaćanja avansne fakture uradili. Od izvođača radova očekujemo da se ono što je projektovano uradi kvalitetno, u zadanim rokovima imajući u vidu da nam ide vrlo značajan datum za nas u Goraždu a to je 18. septembar "Dan BPK i Grada Goražde" i ja se nadam da ćemo tada moći ozvaničiti završetak radov na prvoj fazi projekta - istakla je Obuća.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović naglasio je da je ovo zajednički projekat BPK i Grada Goražde kako u smislu finansiranja tako i građevinskog zemljišta. 

- Ovo je prva faza u okviru koje idu betonski radovi i popločavanje samog platoa, a nakon toga u drugoj fazi koja je planirana za narednu godinu, idu kamenorezački radovi i ispis imena branilaca. Ukupno projekat vrijedi oko 140.000 KM i sredstva su planirana u budžetu, a ima jedan dio koje smo obezbijedili putem Federalnog ministarstva za pitanja boraca. Nadam se da će ovo biti jedno lijepo zdanje i da će se svim građanima dopasti - kazao je Aganović uz napomenu da je predviđena i izgradnja "Kapije života".

 Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglasio je da je Gradska uprava od početka podržavala ovaj projekat.

- Dugo smo čekali ovaj trenutak da počnu radovi na rekonstrukciji centralnog spomen obilježja branilaca Goražda, jer oni to zaslužuju. Na bazi ideje koju smo pokrenuli sa ranijom Vladom, mi smo prihvatili da učestvujemo u ovom projektu. Predložili smo to gradskom vijeću koje je prihvatilo naš prijedlog, a danas smo pokrenuli inicijativu da se izgradi i spomen obilježje civilnim žrtvama rata našeg grada, jer znamo da je oko 4.000 ljudi poginulo u Goraždu - kazao je Ramović.

Rok za završetak prve faze projekta je 90 dana. Idejni projekat uradila je firma "Aring" d.o.o Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Općinsko vijeće Centar odobrilo 4,1 miliona KM za projekat prve faze rekonstrukcije stadiona Koševo

Za rekonstrukciju gradske infrastrukture u Novom Travniku 1,3 milijuna KM (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana