Bosna i Hercegovina     | 14.07.2019. 14:36 |

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku sutra razmatra rebalans budžeta FBiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sutra će zasjedati kako bi razmotrio rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Izmjene ovog najvažnijeg finansijskog dokumenta u Federaciji predložila je Federalna vlada kako bi se osigurala sredstva za primjenu novog zakona o demobilisanim borcima, kojeg bi trebala razmatrati oba doma Parlamenta FBiH.

Najavio je to Feni član Odbora i poslanik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u ovom domu Miralem Galijašević pojašnjavajući da je na ovaj način osigurano 25 miliona KM za isplatu naknada demobilisanim borcima.

- Ovim se konačno želi riješiti problem demoblisanih boraca na duže vrijeme. Dakle usaglašeno je i partipiciranje kantona, tako da i kantonalne vlade moraju prilagoditi svoje budžete. S obzirom na to da dolazim iz Zeničko-dobojskog kantona imam informacije da ovaj kanton treba prema ovom Prijedlogu zakona obezbijediti dodatnih šest miliona KM i da će se naći načina da se obezbijede ta sredstva. Već sada su trendovi rasta priliva od PDV-a osam posto u odnosu na prošlu godinu. To stvara realne pretpostavke da se šest miliona KM može obezbijediti – rekao je Galijašević.  

Među brojnim pravima za demobilisane borce zakon propisuje, kako kaže članica Odbora i predsjednica Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB-a) BiH Azra Hadžić-Bećirspahić, redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

- Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama – istakla je Hadžić-Bećirspahić.

Navela je da je tekst zakona usaglašen sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja, te očekuje da će nakon zasjedanja Odbora, Predstavnički dom u utorak, 16. jula, usvojiti zakon na vanrednoj sjednici.

Da bi stupio na snagu potrebno je da ga odobri i Dom naroda, koji će zbog toga zasjedati u četvrtak, 18. jula.

- Smatram da će ovaj zakon proći i u Predstavničkom i Domu naroda budući da znamo da se radi o sredstvima za najugroženije kategorije – branitelje koji imaju više od 57 godina starosti  - izjavio je Feni delegat Kluba Hrvata Ivo Tadić.

Uoči sjednice Doma naroda, zakazane u 13 sati, Klub Hrvata održat će zasjedanje u 11 sati.

- Duboko vjerujem da će predloženi zakon o demobilisanim borcima podržati i Klub Hrvata – dodao je Tadić.  

Osim novog zakona o demobilisanim borcima, još jedan razlog za donošenje rebalansa budžeta je i potreba planiranja namjene sredstava "klirinškog duga", odnosno kapitalnog transfera za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 107 miliona KM a koja su ostala neutrošena u fiskalnoj 2018. godini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Za pripadnike braniteljske populacije u Kantonu Sarajevo i ove godine osigurano 2.000 paketa

Marinković Lepić: Predstavnički dom mora biti mjesto ozbiljnog rada, a ne izvođenja performansa

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana