Svijet     | 13.07.2019. 11:30 |

Nastavljeni napadi na Idlib: Poginulo 11 civila, među kojima četvero djece

FENA Saopćenje

IDLIB, 13. jula (FENA) - Najmanje 11 civila poginulo je u novom zračnom napadu na naselja unutar zone deeskalacije sukoba Idlib, u Siriji, javlja Anadolu Agency.

Napade su izveli avioni snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i Rusije. Među poginulima je i četvero djece.

Režimske snage od jučer izvode napade na sela u distriktu Khan Shaykhun i Keferruma u provinciji Idlibu i Bsidu, Marrithirmu, Keferyu i Keferavidu.

Lokalna civilna zaštita Bijele beretke saopćila je da je ranjen veliki broj civila.

U Idlibu kao utvrdi sirijske opozicije živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Pripadnici Civilne zaštite saopćili su kako je u napadima režimskih snaga u protekla dva mjeseca ubijeno blizu 500 civila. Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ruski FSB - U napad u blizini Moskve umiješani su Ukrajina, Sjedinjene Države i Britanija

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Putin obećao kazniti sve umiješane u napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo