Regija     | 13.07.2019. 19:53 |

Boris Milošević umjesto Pupovca na čelu Srpskog narodnog vijeća

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 13. srpnja (FENA) - Novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća je Boris Milošević, dok je Milorad Pupovac, koji je 22 godine bio na čelu te krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, sada predsjednik Savjeta SNV-a, odlučeno je u subotu na izbornoj skupštini SNV-a u prostorijama Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu.

 Za Miloševićeve zamjenice izabrane su Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a i Aneta Vladimirov, voditeljica Odjela za kulturu SNV-a.

 U uvodnom govoru Milorad Pupovac je naglasio da su za SNV-om i srpskom zajednicom četiri turbulentne godine.

 "To su bile među najturbulentnijim godinama u poslijeratnoj historiji srpske zajednice, a karakterizirale su ih financijska nestabilnost i pokušaji dezintegracije SNV-a, SDSS-a, 'Prosvjete' i drugih srpskih institucija. Bio je vidljiv uticaj ljudi iz drugih političkih stranaka na predstavnike Srba u Hrvatskoj. Imali smo ozbiljne financijske teškoće, ali smo naišli na razumijevanje u Srbiji, čije nam vlasti daju kontinuiranu podršku, čineći naše organizacije sigurnijim i stabilnijim", rekao je Pupovac, izvjestile su Novosti.

 U svojoj viziji razvoja pod nazivom "Da budemo svoji", Milošević je naveo četiri prioriteta. Prvi je unapređenje aktivnosti SNV-a, kao i očuvanje aktivnosti koje su se pokazale dobrima: Novosti koje su, prema Miloševićevim riječima, jedini nezavisni javni medij građana, Političke akademije, koja raste i razvije se, a tu je i Centar za razvoj koji pruža pomoć u izradi projekata i informiranju korisnika sredstava iz fondova, kao i kapitalne investicije za sredine u kojima žive Srbi.

 "Važna je i kultura sjećanja jer su od zaborava sačuvana brojna stratišta. Kako bi izgledala komemoracija u Jasenovcu bez SNV? Izgledala bi kao ona državna, bez dostojanstva", rekao je Milošević. Drugi prioritet je reorganizacija središnjeg ureda SNV-a i njegovih odjela, a treći ostvarivanje daljnjih ciljeva, pri čemu bi se financijska sredstva, osim iz proračuna osiguravala i preko projekata.

 Četvrto je suradnja s vijećima na terenu, kao i s bratskim organizacijama kroz projekte i druge zajedničke aktivnosti. "Moramo se zajedno boriti protiv onih koji nam žele doći glave. Nećemo pognuti glavu jer je doprinos Srba u Hrvatskoj nemjerljiv i neporeciv. Mi smo ranjena zajednica; ima nas 400.000 manje u odnosu na 1991. Borit ćemo se za svoja prava, pojedinačnu i kolektivnu ravnopravnost, kao i za društvo jednakih" zaključio je Milošević, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo